Jeszcze nie powstała, a już wzbudza duże zainteresowanie. O czy mowa? O projekcie Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Co to takiego?
- Program jest realizowany w czterech powiatach. W ostrowieckim, sandomierskim, kieleckim i opatowskim. Szukamy smaków wyrazistych dla tego regionu – mówi Teresa Wąsik odpowiedzialna za projekt.
Ten produkt kulinarny zapowiada się niezwykle smacznie. Prace nad projektem trwają od roku 2011. Przewidywalny czas oddania Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w ręce smakoszy upłynie 30 czerwca 2015 roku. Prace obejmowały wiele zadań. Wszystko zaczęło się od propagowania pomysłu wśród lokalnych gospodarzy, lokalnych grup działania, czy Kół Gospodyń Wiejskich. Kolejnym krokiem był etap zgłaszania przepisów.
Wyselekcjonowano grupę 80 osób, która to grupa uczestniczyła w wielu szkoleniach i pokazach.
Opiekunom projektu udało się zebrać sporo przepisów regionalnych, charakterystycznych dla regionu świętokrzyskiego. Zebrano ponad 130 przepisów, na podstawie których powstała książka. Oprócz książki, która jest już u wydawcy, powstanie także szlak kulinarny. Będą to miejsca, w których będziemy mogli spróbować tradycyjnej kuchni świętokrzyskiej.
Na samą myśl o tak wspaniałym jedzeniu - ślinka cieknie.
Z wielką niecierpliwością będziemy czekać na kulinarną mapę świętokrzyskiego, którą wyznaczy Świętokrzyski Szlak Kulinarny.
Napisz komentarz
Komentarze