Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 września 2024 06:36
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Śmieciowe jedzenie może w młodości uszkadzać mózg

Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może ewentualnie specjalna interwencja z wykorzystaniem leków.
 Fot. PAP/Andrzej Lange
Fot. PAP/Andrzej Lange

Naukowcy z University of Southern California (USA) przestrzegają przed jedzeniem słabej jakości, obfitującego w cukier i tłuszcz jedzenia w okresie nastoletnim.

Podawali oni taką karmę szczurom w wieku odpowiadającym wiekowi kilkunastu lat u człowieka. Jak pokazały wyniki tego badania, taka dieta w młodym wieku może powodować długotrwałe zaburzenia pracy pamięci.

Tymczasem okres nastoletni, to dla człowieka ważny czas dla rozwoju mózgu – podkreślają naukowcy.

„W tej, a także w innych naszych niedawnych pracach możemy zobaczyć, że jeśli szczury dorastają karmione ‘śmieciową’ dietą, jeszcze przez długi czas mają uszkodzoną pamięć” – podkreśla Scott Kanoski, autor publikacji, która ukazała się w magazynie „Brain, Behavior, and Immunity” (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159124002952).

Szczury na niezdrowej diecie miały np. problemy z uczeniem się nowych rzeczy.

„Jeśli po prostu zaczniemy im podawać zdrową karmę, te efekty niestety się nie cofają” – przestrzega specjalista.

Znane są też badania, według których zła dieta sprzyja np. chorobie Alzheimera. Osoby z tym schorzeniem mają m.in. w mózgu mniejsze stężenie neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholina. To substancja kluczowa dla działania pamięci.

„Sygnały oparte na wykorzystaniu acetylocholiny to mechanizm, który pomaga zapamiętywać różne zdarzenia. U ludzi podobnie działa pamięć epizodyczna, która pozwala pamiętać przeszłość. U szczurów karmionych pełną tłuszczu i cukru karmą tych sygnałów brakuje” – mówi Anna Hayes, główna autorka badania.

Naukowcy monitorowali poziom acetylocholiny w grupie szczurów na diecie tłustej i słodkiej oraz w grupie kontrolnej szczurów, analizując reakcje ich mózgu na określone zadania, sprawdzające ich pamięci. Zespół zbadał pośmiertnie mózgi szczurów pod kątem oznak zakłóconego poziomu acetylocholiny.

„Nie wiem, jak to powiedzieć, żeby nie brzmieć kasandrycznie i ponuro, ale niestety niektóre rzeczy, które można odwrócić w dorosłości są trudniejsze w cofnięciu, jeśli pojawią się w dzieciństwie” – dodaje prof. Kanoski.

Badacze zauważyli na szczęście, że szczurom można do pewnego stopnia pomóc specjalnymi lekami, które wpływają na poziom acetylocholiny. Substancje te wprowadzane jednak były bezpośrednio do mózgu.

Naukowcy podkreślają, że konieczne jest prowadzenie dalszych badań sprawdzających związek między dietą i działaniem pamięci.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Multimedia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama