Kolorowe koszyki z jedzeniem już poświęcone
Od wczesnych godzin porannych we wszystkich kościołach skarżyskich wierni podążali do kościołów, by poświęcić pokarm. Tradycyjnie w każdym koszyku powinny się znaleźć: sól, mięso, chleb i przede wszystkim jajko, które w wierze chrześcijańskiej symbolizuje nowe życie.
Skąd wziął się zwyczaj święcenia pokarmów? Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku; z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. I właśnie około XII wieku zwyczaj ten przywędrował do Polski. Potwierdzają to źródła z przełomu XIII i XIV wieku.
Dawno temu pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. W późniejszym czasie pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W XVIII wieku święcenie przeniesiono do świątyń.
[gallery ID=1437]
- 16.04.2022 09:59
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze