Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 09:41
Reklama
Reklama

Kolorowe koszyki z jedzeniem już poświęcone

Od wczesnych godzin porannych we wszystkich kościołach skarżyskich wierni podążali do kościołów, by poświęcić pokarm. Tradycyjnie w każdym koszyku powinny się znaleźć: sól, mięso, chleb i przede wszystkim jajko, które w wierze chrześcijańskiej symbolizuje nowe życie.  Skąd wziął się zwyczaj święcenia pokarmów? Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku; z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. I właśnie około XII wieku zwyczaj ten przywędrował do Polski. Potwierdzają to źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Dawno temu pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. W późniejszym czasie pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W XVIII wieku święcenie przeniesiono do świątyń. [gallery ID=1437]
Kolorowe koszyki z jedzeniem już poświęcone
Kolorowe koszyki z jedzeniem już poświęcone
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama