Pomidory drobnoowocowe – najlepsze odmiany
Pomidory koktajlowe wytwarzają długie grona, które składają się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu małych owoców o średnicy maksymalnie 2-3 cm. W zależności od odmiany owoce mogą mieć kolor czerwony, żółty czy ciemnobrązowy. Można je uprawiać zarówno w gruncie jak i w donicach, na balkonie czy tarasie. Są mniej wrażliwe na choroby i zajmują mniejszą powierzchnię niż zwykłe odmiany. Polecane odmiany do uprawy to:
-
Koralik – odmiana o wiotkiej łodydze, średnio wczesna. Jest bardzo plenna i silnie się krzewi. Wytwarza twarde i kuliste czerwone owoce, na jednym gronie 30-40 sztuk, które bardzo dobrze się przechowują. Jest odporna na zarazę ziemniaka i polecana szczególnie do uprawy amatorskiej. Jej owoce są gotowe do zbioru w sierpniu oraz wrześniu.
-
Ola – jest to wczesna odmiana, również bardzo plenna. Wytwarza żółte owoce, kuliste i twarde, które nie mają tendencji do pękania. Jest odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne, nawet w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Rośliny mogą rosnąć nawet w dużym zagęszczeniu, a plony dobrze się przechowują.
-
Radana – odmiana średnio wczesna o silnym wzroście. Wytwarza owoce o dość nietypowym, gruszkowatym kształcie w kolorze czerwonym, których waga nie przekracza 20 g. Ich skórka jest bardzo delikatna
-
Rubinka – odmiana wczesna, obficie owocująca. Na jednym gronie rośnie około 30-35 owoców. Są one odporne na pękanie, a ich średnia waga to 10-15 g. Odmiana polecana do uprawy gruntowej, również w szklarni i tunelu foliowym.
Stanowisko i wymagania glebowe
Odmiany drobnoowocowe można uprawiać zarówno w gruncie jak i na balkonie, w doniczkach i pojemnikach. Potrzebują zacisznego oraz słonecznego stanowiska. Jeśli jednak uprawiamy je na balkonie to unikajmy tych o wystawie południowej, ponieważ prażące tam cały dzień słońce może poparzyć rośliny. Do rozwoju najlepsza będzie temperatura powyżej 20 st. C. Są całkowicie nieodporne na mróz.
Pomidory koktajlowe uprawiane w gruncie mają podobne wymagania glebowe co zwykłe odmiany. Potrzebują gleby żyznej, przepuszczalnej, zasobnej w składniki pokarmowe, o pH pomiędzy 5,5 a 6,5. Do uprawy pojemnikowej najlepsze będzie podłoże uniwersalne lub dedykowane do pomidorów, najlepiej z dodatkiem obornika granulowanego. Do uprawy potrzebne będą pojemniki o pojemności co najmniej 5 litrów, optymalna pojemność to 10 litrów. Ważne też aby miały otwory w dnie, służące do odprowadzania wody.
Siew i sadzenie
Odmiany koktajlowe to tak jak wszystkie pomidory rośliny ciepłolubne. Uprawiane są zatem z rozsady. W marcu i kwietniu nasiona odmian drobnoowocowych możemy wysiewać do doniczek i pojemników. Następnie pozostawiamy je w ciepłym i słonecznym miejscu, najlepiej w temperaturze powyżej 20 st. C, na kilka tygodni. Na miejsca stałe do gruntu możemy je przesadzać dopiero w drugiej połowie maja, tak samo z wystawianiem ich na balkon czy taras. Do gruntu sadzonki wysadzamy w rozstawie 40 x 60 cm.
Pielęgnacja pomidorów koktajlowych
Przede wszystkim podlewanie. Podlewamy je wtedy kiedy ziemia lekko przeschnie, najlepiej co dwa dni, a przy upalnej pogodzie nawet codziennie. Pamiętajmy jednak aby nie zalewać roślin ani liści, tylko nawilżać podłoże. Pomidory uprawiane w doniczkach wymagają częstszego podlewania niż te w gruncie. Mniej więcej 14 dni po posadzeniu rozpoczynamy nawożenie i następnie co dwa tygodnie warto również zasilić je nawozem, można używać nawozu mineralnego w płynie. W gruncie pomidory sadzimy na glebie przekopanej i wzbogaconej kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Wyższe odmiany będą wymagały zastosowania podpór.
Napisz komentarz
Komentarze