Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 10:35
Reklama
Reklama

Zawód mają w rękach

We wrześniu i październiku kolejne dwie dziesięcioosobowe grupy uczniów klas hotelarskich z „Konarskiego” biorące udział w projekcie „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy” uczestniczyły w kursie barmańskim.

Celem kursu było zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi barmańskiej gości w lokalach gastronomicznych, a w szczególności wypracowanie nawyków zawodowych takich jak: dbanie o odpowiednie zaopatrzenie lokalu we wszystkie niezbędne produkty najlepszej jakości, dobór składników do drinków, właściwe określanie proporcji i przygotowania drinków zgodnie z oczekiwaniami klientów, znajomość technik przygotowania i mieszania standardowych napojów.

Program kursu został tak stworzony i podzielony, aby kłaść największy nacisk na ćwiczenia praktyczne.  Jako pierwsze zostały omówione zagadnienia charakterystyki zawodu barmana, jego wizerunek, obowiązki, sztuka pracy za barem oraz etyka pracy. Dalej słuchacze poznali sprzęt barowy, rodzaje stosowanego szkła, miary barowe oraz nauczyli się prawidłowo dobierać składniki do poszczególnych koktajli.

Zagadnienia z miksologii oraz komponowanie i wykonanie własnych napojów mieszanych, były dla uczestników kursu sprawdzianem kreatywności i umiejętności praktycznych pracy za barem. Młodzi adepci sztuki barmańskiej wywiązali się z tego zadania wzorowo przygotowując smaczne, kolorowe drinki.
    
Źródło: ZSP 2 w Jędrzejowie Marcin Białek

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama