"Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu,hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało, wszystko z grubsza jak miód ostygnie, że jeno letni będzie, wsypmąki żytniej, ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie...”
To fragment receptury pochodzącej z 1725 roku.
„Świat toruńskiego piernika” otwiera cykl wystaw czasowych w serii „Miasto i ludzie” w muzeum im. Orła Białego w Skarżysku. W zamierzeniu ma być to prezentacja kolejnych miast i regionów Polski.
To 29. edycja wędrującej wystawy „Świat toruńskiego piernika”. Ekspozycja podróżuje po Polsce już od ośmiu lat.
Jednym z ciekawszych elementów wystawy są warsztaty, podczas których można własnoręcznie upiec piernik według tradycyjnej, toruńskiej receptury.
Oprócz tego można zobaczyć na przykład drewnianą kogę, nawiązującą do żaglowców handlowych sprzed kilku wieków. Wystawa to także średniowieczny kram, sklep i piekarnia sprzed wieków.
„Świat toruńskiego piernika” dostępny jest dla zwiedzających do 10 listopada.
Napisz komentarz
Komentarze