Gminne Dożynki w Jasionnej tradycyjnie rozpoczęły się od Mszy Św. w tamtejszym Kościele Parafialnym. Po przemarszu na miejsce uroczystości, burmistrz Miasta i Gminy Jędrzejów przywitał wszystkich chlebem i solą.
Dożynki to w kalendarzu polskich rolników najważniejsze święto w roku. To uhonorowanie owocnych żniw i ciężkiej pracy. Są one obchodzone krótko po zakończeniu wszystkich najważniejszych prac polowych. Gminne Dożynki Jędrzejowskie w Jasionnej odbywają się po raz drugi.
- Ta tradycja sięga już wielu lat wstecz. My co roku kultywujemy tę tradycję. To jest z jednej strony podziękowanie za zbiory, za trud rolników, z drugiej strony jest to wyraz przywiązania do tradycji – powiedział Marcin Piszczek, burmistrz Jędrzejowa.
Dożynkowe świętowanie zawsze rozpoczyna się pleceniem wieńców, które zwykle mają kształt wielkiej korony. Dziś każde sołectwo przez kilka tygodni przygotowuje wieniec, który później staje do konkursu o tytuł najpiękniejszego.
- Prace nad takim wieńcem musimy zaczynać wczesną wiosną, jak jeszcze zboże jest zielone. Nad naszym wieńcem pracowało 7-8 osób około tygodnia – powiedziały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Łysakowa Pod Lasem.
Tradycją Gminnych Dożynek w Jędrzejowie jest to, że każdy wypleciony wieniec w podzięce przekazywany jest władzom miasta, powiatu i samorządowcom.
- To tak zawsze wygląda. Koła Gospodyń Wiejskich wiją wieńce dla gości. W tym roku jest ich 13 – dodał burmistrz.
Tego dnia nie wspomniano o trudnym temacie suszy, która w tym roku dotknęła również świętokrzyskich rolników. Jak zaznaczył burmistrz Jędrzejowa – powiat jędrzejowski nastawiony jest głównie na uprawę zboża i na szczęście dużych strat nie ma.
Napisz komentarz
Komentarze