Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 września 2024 10:42
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Orientalne smaki

Kuchnia orientalna. Kiedyś nowość, dzisiaj na dobre zadomowiła się w menu polskich restauracji. Jej popularność nie wzięła się znikąd – szkopuł tkwi w smaku, recepturze i składnikach.

W internecie mnożą się przepisy na orientalne potrawy. Faktycznie, danie ze szczyptą egzotyki można przyrządzić w domu, nie ma to jednak jak posiłek przyrządzony przez specjalistę od kuchni orientalnej. W czym tkwi sekret? Na pewno w recepturze, na pewno też w składnikach i proporcjach. Na talerzu dostajemy najczęściej mix warzyw, mięsa, ryb, ryżu czy makaronu, doprawione smacznym sosem i aromatycznymi przyprawami. Z książki metod gotowania się nie nauczymy, najlepszą nauką jest obserwacja i gotowanie pod okiem specjalisty. Kiedy jednak mamy ochotę na orientalny posiłek, prościej i szybciej iść do restauracji i pozwolić się nakarmić.

W Skarżysku restauracja WOK już samą nazwą sugeruje, że nie zjemy w niej rosołu i flaczków. Wok to nazwa głębokiej patelni, dedykowanej właśnie daniom orientalnym. W menu znajdziemy między innymi kilka odmian zup, dania z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb, kaczki i sajgonki.

Mitem jest, że ten rodzaj potraw jest kaloryczny i ciężkostrawny, nie bez powodu w regionach azjatyckich nie ma większego problemu z nadwagą. Dania kuchni orientalnej bazują na warzywach, ryżu i różnych odmianach oleju. Przyrządzając taki posiłek, trzeba nawet wiedzieć, jak kroić warzywa.

Wybierając się do restauracji, czy też zamawiając obiad do domu czy pracy, często wybór pada na dania z kuchni orientalnej. Warto też zwrócić uwagę, że coraz bardziej lubimy po prostu wyjść zjeść na miasto. Z roku na rok liczba osób stołujących się poza domem rośnie. Przyczyn może być wiele, niezaprzeczalnie jednak wyjście do restauracji jest dobrym pretekstem do spędzenia czasu z rodziną czy spotkania z przyjaciółmi. Jeszcze lepiej, kiedy przy okazji możemy spróbować czegoś nietypowego, innego niż mamy na co dzień we własnej kuchni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama