W internecie mnożą się przepisy na orientalne potrawy. Faktycznie, danie ze szczyptą egzotyki można przyrządzić w domu, nie ma to jednak jak posiłek przyrządzony przez specjalistę od kuchni orientalnej. W czym tkwi sekret? Na pewno w recepturze, na pewno też w składnikach i proporcjach. Na talerzu dostajemy najczęściej mix warzyw, mięsa, ryb, ryżu czy makaronu, doprawione smacznym sosem i aromatycznymi przyprawami. Z książki metod gotowania się nie nauczymy, najlepszą nauką jest obserwacja i gotowanie pod okiem specjalisty. Kiedy jednak mamy ochotę na orientalny posiłek, prościej i szybciej iść do restauracji i pozwolić się nakarmić.
W Skarżysku restauracja WOK już samą nazwą sugeruje, że nie zjemy w niej rosołu i flaczków. Wok to nazwa głębokiej patelni, dedykowanej właśnie daniom orientalnym. W menu znajdziemy między innymi kilka odmian zup, dania z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb, kaczki i sajgonki.
Mitem jest, że ten rodzaj potraw jest kaloryczny i ciężkostrawny, nie bez powodu w regionach azjatyckich nie ma większego problemu z nadwagą. Dania kuchni orientalnej bazują na warzywach, ryżu i różnych odmianach oleju. Przyrządzając taki posiłek, trzeba nawet wiedzieć, jak kroić warzywa.
Wybierając się do restauracji, czy też zamawiając obiad do domu czy pracy, często wybór pada na dania z kuchni orientalnej. Warto też zwrócić uwagę, że coraz bardziej lubimy po prostu wyjść zjeść na miasto. Z roku na rok liczba osób stołujących się poza domem rośnie. Przyczyn może być wiele, niezaprzeczalnie jednak wyjście do restauracji jest dobrym pretekstem do spędzenia czasu z rodziną czy spotkania z przyjaciółmi. Jeszcze lepiej, kiedy przy okazji możemy spróbować czegoś nietypowego, innego niż mamy na co dzień we własnej kuchni.
Napisz komentarz
Komentarze