W sali Domu Kultury w Końskich debatowano nad nadchodzącymi zmianami w zbiorowym żywieniu w szkołach, przedszkolach i wszystkich instytucjach oświatowych.
- Zmieniające się przepisy dotyczące żywienia i żywności, wskazują na potrzebę dostosowania asortymentu, który będzie sprzedawany w sklepikach szkolnych, do wymagań, które stawia ustawa. Duże wyzwanie stoi przed ajentami i sklepikarzami, bowiem oni w szczególności muszą zwrócić uwagę na to zdrowe żywienie i zaopatrzyć swoje punkty w potrzebne artykuły – powiedział Krzysztof Jasiński, zastępca burmistrza Końskich.
Obecni na konferencji przedstawiciele koneckiego sanepidu przypominali, że programy dotyczące wprowadzania zdrowej żywności do placówek oświaty są od dawna znane. Konecka konferencja zgromadziła wszystkich tych, którzy bezpośrednio zajmują się zbiorowym żywieniem.
- Wśród osób, które uczestniczą w dzisiejszym spotkaniu są przedstawiciele wszystkich placówek oświatowych z terenu miasta i gminy. Na konferencji gościmy także między innymi kucharzy – kończy Krzysztof Jasiński.
Przykładem na to, że zdrowa żywność istnieje i ma się dobrze, była wystawa wspaniałych dań przygotowanych przez wszystkie koneckie przedszkola, przez Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Baryczy, przez ZDZ z Końskich oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską.
Proszę nam wierzyć, ta żywność nie tylko dobrze wygląda, ona także doskonale smakuje.
Napisz komentarz
Komentarze