Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 21:28
Reklama
Reklama

Smacznie, zdrowo i masowo – zmiany w zbiorowym żywieniu w szkołach

Od 1 września wchodzą w życie zmiany dotyczące dostępności zdrowej żywności w zbiorowym żywieniu w oświacie.  W Końskich odbyła się konferencja, która miała na celu przygotować zainteresowanych do nadchodzących zmian.

W sali Domu Kultury w Końskich debatowano nad nadchodzącymi zmianami w zbiorowym żywieniu w szkołach, przedszkolach i wszystkich instytucjach oświatowych.

- Zmieniające się przepisy dotyczące żywienia i żywności, wskazują na potrzebę dostosowania asortymentu, który będzie sprzedawany w sklepikach szkolnych, do wymagań, które stawia ustawa. Duże wyzwanie stoi przed ajentami i sklepikarzami, bowiem oni w szczególności muszą zwrócić uwagę na to zdrowe żywienie i zaopatrzyć swoje punkty w potrzebne artykuły – powiedział Krzysztof Jasiński, zastępca burmistrza Końskich.

Obecni na konferencji przedstawiciele koneckiego sanepidu przypominali, że programy dotyczące wprowadzania zdrowej żywności do placówek oświaty są od dawna znane. Konecka konferencja zgromadziła wszystkich tych, którzy bezpośrednio zajmują się zbiorowym żywieniem.

 - Wśród osób, które uczestniczą w dzisiejszym spotkaniu są przedstawiciele wszystkich placówek oświatowych z terenu miasta i gminy. Na konferencji gościmy także między innymi kucharzy – kończy Krzysztof Jasiński.

Przykładem na to, że zdrowa żywność istnieje i ma się dobrze, była wystawa wspaniałych dań przygotowanych przez wszystkie koneckie przedszkola, przez Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Baryczy, przez ZDZ z Końskich oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską.

Proszę nam wierzyć, ta żywność nie tylko dobrze wygląda, ona także doskonale smakuje.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama