Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 09:50
Reklama

Regionalne potrawy w wykonaniu uczniów

„Cudze chwalicie, swego nie znacie... - w poszukiwaniu kulinarnych przysmaków naszego regionu” pod takim hasłem odbył się konkurs kulinarny dla uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busku-Zdroju. Młodzi kucharze w Hotelu Słoneczny Zdrój walczyli o uznanie wybitnych szefów kuchni. Swoimi potrawami i połączeniem smaków zaskoczyli oni całe jury.

Konkurs polegał na wykorzystaniu tradycyjnych i lokalnych produktów do przygotowania jednej potrawy. Jego celem było znalezienie jak najlepszej receptury i zaprezentowanie wyjątkowego przepisu, opartego na starych metodach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness dał szansę młodym kucharzom na pokazanie swoich umiejętności.

- Obserwujemy tendencje powrotu do tradycyjnych potraw, zdrowego żywienia, stąd pomysł na zorganizowanie konkursu kulinarnego. Wspieramy młodzież lokalną, dlatego zaprosiliśmy uczniów miejscowej szkoły w celu pokazania tradycyjnych potraw naszego regionu – powiedział Grzegorz Rąpel, dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju.

Uczniowie mieli trzy godziny na przygotowanie jednej potrawy dla pięciu jurorów. Oceniana była organizacja pracy i higiena produkcji, uzasadnienie wyboru produktów i samej potrawy, smak, pomysłowość i kreatywność przepisów oraz estetyka podania. W pocie czoła młodzi kucharze walczyli do ostatniej minuty. Widać było rywalizację i chęć zaspokojenia kubków smakowych wybitnego jury. Prace uczniów oceniał m.in. Jerzy Poznański, edukator kulinarny, znawca kuchni staropolskiej oraz szef kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój, Patryk Kotarba.

- Jestem szczęśliwy, bo Ci młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli nas. Pomimo inwazji Internetu okazało się, że Ci ludzie korzystają z przepisów swoich babć, cioć i mam – powiedział Jerzy Poznański, juror.

Po trzech godzinach przygotowywania potraw przyszła pora na degustacje. Każde kulinarne dzieło sztuki zostało skrupulatnie omówione i ocenione przez jury. Po tym nastąpiła narada. Jednogłośnie wygrała potrawa dwóch uczennic pierwszej klasy – leśne pierożki z sosem czosnkowym.

- Przygotowałyśmy leśne pierożki z sosem czosnkowym. Przepis na kruche ciasto był Gabrieli, ja miałam przepis na farsz, a sos zrobiłyśmy wspólnie - powiedziała Małgosia zwyciężczyni konkursu.

Dziewczęta poza uznaniem najlepszych kucharzy otrzymały bardzo atrakcyjną nagrodę. Za pierwsze miejsce otrzymały sprzęt kuchenny, kosze z produktami sponsorów i weekendowy voucher pobytowy z zabiegami w Hotelu Słoneczny Zdrój, połączony z warsztatami z szefem kuchni Patrykiem Kotarbą.

- Przede wszystkim to, że gość w restauracji jest bardzo ważny. Musimy umieć słuchać gości, oni płacą i mają wymagania, szukają produktów naturalnych, najlepszych gatunkowo i będę ich uczył, że uczciwość kulinarna jest bardzo ważna - dodała Patryk Kotarba, szef kuchni w Hotelu Słoneczny Zdrój.

Przy okazji konkursu, młodzi kucharze mieli okazję wysłuchać cennych uwag szefów kuchni, którzy podpowiadali im jakie błędy popełniają i jak w przyszłości ich uniknąć. Konkursy kulinarne dla młodych kucharzy, to początek ich drogi do kariery. Kiedyś z pewnością zostaną oni wybitnymi kucharzami i szefami kuchni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama