Konkurs polegał na wykorzystaniu tradycyjnych i lokalnych produktów do przygotowania jednej potrawy. Jego celem było znalezienie jak najlepszej receptury i zaprezentowanie wyjątkowego przepisu, opartego na starych metodach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness dał szansę młodym kucharzom na pokazanie swoich umiejętności.
- Obserwujemy tendencje powrotu do tradycyjnych potraw, zdrowego żywienia, stąd pomysł na zorganizowanie konkursu kulinarnego. Wspieramy młodzież lokalną, dlatego zaprosiliśmy uczniów miejscowej szkoły w celu pokazania tradycyjnych potraw naszego regionu – powiedział Grzegorz Rąpel, dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju.
Uczniowie mieli trzy godziny na przygotowanie jednej potrawy dla pięciu jurorów. Oceniana była organizacja pracy i higiena produkcji, uzasadnienie wyboru produktów i samej potrawy, smak, pomysłowość i kreatywność przepisów oraz estetyka podania. W pocie czoła młodzi kucharze walczyli do ostatniej minuty. Widać było rywalizację i chęć zaspokojenia kubków smakowych wybitnego jury. Prace uczniów oceniał m.in. Jerzy Poznański, edukator kulinarny, znawca kuchni staropolskiej oraz szef kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój, Patryk Kotarba.
- Jestem szczęśliwy, bo Ci młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli nas. Pomimo inwazji Internetu okazało się, że Ci ludzie korzystają z przepisów swoich babć, cioć i mam – powiedział Jerzy Poznański, juror.
Po trzech godzinach przygotowywania potraw przyszła pora na degustacje. Każde kulinarne dzieło sztuki zostało skrupulatnie omówione i ocenione przez jury. Po tym nastąpiła narada. Jednogłośnie wygrała potrawa dwóch uczennic pierwszej klasy – leśne pierożki z sosem czosnkowym.
- Przygotowałyśmy leśne pierożki z sosem czosnkowym. Przepis na kruche ciasto był Gabrieli, ja miałam przepis na farsz, a sos zrobiłyśmy wspólnie - powiedziała Małgosia zwyciężczyni konkursu.
Dziewczęta poza uznaniem najlepszych kucharzy otrzymały bardzo atrakcyjną nagrodę. Za pierwsze miejsce otrzymały sprzęt kuchenny, kosze z produktami sponsorów i weekendowy voucher pobytowy z zabiegami w Hotelu Słoneczny Zdrój, połączony z warsztatami z szefem kuchni Patrykiem Kotarbą.
- Przede wszystkim to, że gość w restauracji jest bardzo ważny. Musimy umieć słuchać gości, oni płacą i mają wymagania, szukają produktów naturalnych, najlepszych gatunkowo i będę ich uczył, że uczciwość kulinarna jest bardzo ważna - dodała Patryk Kotarba, szef kuchni w Hotelu Słoneczny Zdrój.
Przy okazji konkursu, młodzi kucharze mieli okazję wysłuchać cennych uwag szefów kuchni, którzy podpowiadali im jakie błędy popełniają i jak w przyszłości ich uniknąć. Konkursy kulinarne dla młodych kucharzy, to początek ich drogi do kariery. Kiedyś z pewnością zostaną oni wybitnymi kucharzami i szefami kuchni.
Napisz komentarz
Komentarze