Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 10 listopada 2024 00:08
Reklama

Smacznie i na ludowo

W niedzielę 21 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się XXII konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Tego dnia na gości czekały najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Nie zabrakło też stoisk z ludowym rękodziełem. 

Poniżej prezentujemy listę laureatów konkursu:

  • Produkty i przetwory mięsne - "Garniec z indykiem" gospodarstwa agroturystycznego "Różane Wzgórze" Agnieszki Wysockiej (powiat kielecki),
  • Produkty i przetwory z ryb - "Pieczeń z karpia z warzywami" gospodarstwa rybackiego "Stawy" Piotra Suchonia (powiat jędrzejowski),
  • Produkty mleczne - "Ser kozi dojrzewający w sianie Świętokrzyska Łąka" z "Kwaśnych Wiśni" Justyny Majcher (powiat jędrzejowski),
  • Przetwory owocowe - "Mus z antonówki" Magdaleny Szlkarz z Koła Gospodyń Wiejskich Wola Świdzińska (powiat włoszczowski) oraz ax aequo "Agrest w soku własnym - skórki agrestowe" autorstwa Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW "Radlinianki" (powiat kielecki),
  • Produkty miodowe - "Ćmielowski odsklepinowy miód wielokwiatowy" Edyty i Jarosława Wodyńskich z pasieki "Barć" w Ćmielowie (powiat ostrowiecki)
  • Produkty zbożowe - "Chleb orkiszowy na kwasie z kapusty autorstwa Karoliny Paryż (powiat kielecki) i ax aequo "Precle staszowskie" z Piekarni "Sojda" Krzysztofa Sojdy (powiat staszowski),
  • Wyroby cukiernicze - "Dojrzewający piernik staropolski" Małgorzaty Giec z Koła Gospodyń Wiejskich Bebelno (powiat włoszczowski),
  • Napoje alkoholowe - "Miód pitny Vilkus trójniak morela" z Miodosytni Vilkus Marcina Wilkusa (powiat jędrzejowski),
  • Inne produkty regionalne - "Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna" z "Wanilii i Migdałów" Małgorzaty i Rafała Zacharskich (powiat starachowicki).
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama