Według powszechnie uznanych dyrektyw czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej. Czekolada jest znana na całym świecie jako znakomity deser, a także silny afrodyzjak, być może dlatego panowie tak chętnie obdarowują wybranki swego serca bombonierkami.
Wartość kaloryczna czekolady jest dość wysoka, 100 g czekolady gorzkiej 99% zawiera 530 kcal, 49,0 g tłuszczu, 13,0 g białka, 8,0 g węglowodanów, ale jest też 6,0 gramów błonnika i duża ilość magnezu, który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Można zatem śmiało stwierdzić, że tabliczka czekolady raz na jakiś czas jest zdrowa i nie powinniśmy sobie jej żałować.
Liderami w spożyciu czekolady są, co nie powinno być niespodzianką, Szwajcarzy, którzy zjadają jej 8,9 kilograma rocznie w przeliczeniu na mieszkańca. Drudzy w kolejności są nasi zachodni sąsiedzi Niemcy, którzy w ciągu roku raczą się prawie ośmioma kilogramami słodkiego rarytasu. Polacy jedzą średnio 5,6 kilograma czekoladowych słodyczy na osobę, ale prognozy są bardzo apetyczne. Do roku 2027 wartość ta ma wzrosnąć do 6,2 kilo.
Najpopularniejszą marką czekolady w Polsce jest niemiecka Milka. Zaraz za nią plasują się produkty Lidla i Biedronki, a dalej są nasze rodzime produkty Wedla i Wawelu.
Wszystkim czytelnikom portalu w dniu słodkiego święta życzymy smacznego.
Napisz komentarz
Komentarze