Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 września 2024 07:41
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Zioła i suszone owoce, miody czy wyroby mleczarskie – między innymi te produkty znalazły się na liście Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Sieć wzbogaciła się o 9 nowych członków.

Certyfikaty przystąpienia wręczyli im marszałek Andrzej Bętkowski i członek Zarządu Województwa Marek Jońca.


Cieszymy się, że nasza sieć się powiększa i zyskuje coraz więcej nowych członków. Nasi lokalni przetwórcy potrafią z tradycyjnych, dawnych receptur wydobyć jak najwięcej i stworzyć pomysłowy, cenny produkt. Możemy się szczycić, że mamy takich kulinarnych twórców. Sięgajmy po zdrowe produkty – zachęcał marszałek Andrzej Bętkowski.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 97 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną).

Tworzenie tradycyjnego produktu to wyzwanie. Umiejętność odpowiedniej uprawy oraz sposoby jej zastosowania w efekcie daje cenny produkt. Dla mnie zdrowa żywność to nie szyldy z napisem na sklepach, ale stragany i stoiska z żywnością prosto od producenta, który w odpowiedni, wartościowy dla zdrowia sposób uprawia roślinność. Dziękuję za to, że mamy już 97 członków. Dzięki Wam możemy promować nasze piękne województwo – mówi członek Zarządu Marek Jońca.

Województwo świętokrzyskie od 11 lat jest pełnoprawnym regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage).

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to:
- Zielpol S.C. Piotr Latkowski, Ruczynów (gm. Busko-Zdrój) – zioła i suszone owoce,
- Aurore Strapart Browar Andrew Popiel, Kurozwęki (gm. Staszów) – piwo,
- Pasieka Stępień Piotr Stępień, Bidziny (gm. Wojciechowice) – miody,
- Jagodowe Pole Marek Pielaszkiewicz, Modliborzyce (gm. Baćkowice) – przetwórstwo owoców,
- Zakład Gastronomiczny Cafetin Cezary Grenda, Suchedniów (gm. Suchedniów) – Cytrynówka Świętokrzyska,
- Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak, Winnica Złota Wieś, Złota (gm. Złota) – wino,
- Gospodarstwo Sadownicze Aneta i Krzysztof Grochowscy, Wola Żyzna (gm. Szydłów) – przetwórstwo owoców,
- Wanilia i Migdały, Rafał Małgorzata Zacharscy, Małyszyn Dolny (gm. Mirzec) – ciasta, wyroby garmażeryjne,
- Mleko Łazorko Lucjan Łazorko, Chmielnik (gm. Chmielnik) – wyroby mleczarskie.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama