Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 13 października 2024 14:18
Reklama

W niedzielę w Tokarni królowała gęsina

To było prawdziwe "Święto Gęsiny". W niedzielę, 17 października w Parku Etnograficznym w Tokarni ponad 50 wystawców z całego regionu prezentowało swoje lokalne produkty. Organizatorzy zadbali też o część artystyczną, były występy kapel ludowych i warsztaty kulinarne, w trakcie których królowała gęsina.

Na pokaz kulinarny wraz z degustacją zaprosił kucharz Mirosław Ciołak, z którym rozmawialiśmy o tym dlaczego warto sięgać po gęsinę.

W trakcie wydarzenia Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki prezentowało darcie pierza. Jeszcze w latach 80. ubiegłego stulecia długie zimowe wieczory w wielu domach upływały pod znakiem tej tradycji. Do domów gospodyń schodziły się znajome, krewne i sąsiadki. Z pierza gęsiego lub kaczego przygotowywano wsady do poduszek i kołder, które stanowiły wyprawkę po zamążpójściu. Sezon na „wyskubki”rozpoczynał się w listopadzie, a kończył w lutym.

W niedzielę w Tokarni, dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego wzięło też udział w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z gęsiny. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Krzecięcice, II Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianka, III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki.

W tym sezonie Święto Gęsiny było ostatnim dużym plenerowym wydarzeniem w Parku Etnograficznym w Tokarni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama