Na pokaz kulinarny wraz z degustacją zaprosił kucharz Mirosław Ciołak, z którym rozmawialiśmy o tym dlaczego warto sięgać po gęsinę.
W trakcie wydarzenia Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki prezentowało darcie pierza. Jeszcze w latach 80. ubiegłego stulecia długie zimowe wieczory w wielu domach upływały pod znakiem tej tradycji. Do domów gospodyń schodziły się znajome, krewne i sąsiadki. Z pierza gęsiego lub kaczego przygotowywano wsady do poduszek i kołder, które stanowiły wyprawkę po zamążpójściu. Sezon na „wyskubki”rozpoczynał się w listopadzie, a kończył w lutym.
W niedzielę w Tokarni, dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego wzięło też udział w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z gęsiny. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Krzecięcice, II Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianka, III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki.
W tym sezonie Święto Gęsiny było ostatnim dużym plenerowym wydarzeniem w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Napisz komentarz
Komentarze