Dla uczniów to szansa na znalezienie w przyszłosci dobrej pracy, a dla szefów kuchni możliwość znalezienia dobrych pracowników. Szkoła stawia na poznawanie zawodu w praktyce, również za granicą. Uczniowie klas trzecich Technikum Zawodowego ZDZ w Kielcach uczestniczyli w zagranicznych praktykach zawodowych w ramach projektu Europejska Jakość w Zawodzie. 36 uczniów otrzymało europejskie certyfikaty potwierdzające odbycie stażu. Teraz przyszedł czas na podsumowania i podzielenie się wrażeniami z innymi kolegami.
Klaudia Ziemkiewicz pracowała w drukarni w Plymouth. Zdobyła nowe doświadczenia i poprawiła swój angielski. W czasie praktyki mieszkała u angielskiej rodziny, dzięki temu mogła lepiej poznać jej zwyczaje i kulturę. Klaudia zachęca innym to korzystania z takiej szansy wyjazdu.
- Myślę, że w przyszłości będzie nam łatwiej znaleźć pracę czy staż, który na pewno się przyda – Klaudia Ziemkiewicz, uczennica ZDZ
Projekt realizowany jest we współpracy z firmą Tellus Group oraz brytyjskimi i polskimi pracodawcami. Uczniowie ZDZ mogą również wyjechać na praktyki do Niemiec, a w planach jest też Hiszpania.
- To przede wszystkim podniesienie kwalifikacji i kompetencji językowych, a także szansa dla uczniów na znalezienie dobrej pracy również za granicą – informuje Renata Pawełkiewicz wice. dyr. Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach
Szkoła stawia na naukę zawodu w praktyce od mistrzów w branży. Zakład Doskonalenia Zawodowego podpisał porozumienie o współpracy z Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni.
- Zależy nam by upowszechniać te zawody gastronomiczne, bo widzimy, że absolwenci znajdują zatrudnienie – mówi Zbigniew Ciupiński dyr. Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach
- Jest bardzo duże zapotrzebowanie na pracowników, a najlepszy pracownik to taki, którego sami wykształcimy - mówi Rafał Korus z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni
Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach kształci młodzież i dorosłych w ponad 90 zawodach i specjalnościach. Szkolę ukończyło blisko 40 tysięcy absolwentów.
Napisz komentarz
Komentarze