Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 13 października 2024 14:14
Reklama

Nauka zawodu od mistrzów w branży

Zakład Doskonalenia Zawodowego podpisał porozumienie o współpracy z Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni.

Dla uczniów to szansa na znalezienie w przyszłosci dobrej pracy, a dla szefów kuchni możliwość znalezienia dobrych pracowników. Szkoła stawia na poznawanie zawodu w praktyce, również za granicą. Uczniowie klas trzecich Technikum Zawodowego ZDZ w Kielcach uczestniczyli w zagranicznych praktykach zawodowych w ramach projektu Europejska Jakość w Zawodzie. 36 uczniów otrzymało europejskie certyfikaty potwierdzające odbycie stażu. Teraz przyszedł czas na podsumowania i podzielenie się wrażeniami z innymi kolegami.

Klaudia Ziemkiewicz pracowała w drukarni w Plymouth. Zdobyła nowe doświadczenia i poprawiła swój angielski. W czasie praktyki mieszkała u angielskiej rodziny, dzięki temu mogła lepiej poznać jej zwyczaje i kulturę. Klaudia zachęca innym to korzystania z takiej szansy wyjazdu.

- Myślę, że w przyszłości będzie nam łatwiej znaleźć pracę czy staż, który na pewno się przyda – Klaudia Ziemkiewicz, uczennica ZDZ

Projekt realizowany jest we współpracy z firmą Tellus Group oraz brytyjskimi i polskimi pracodawcami. Uczniowie ZDZ mogą również wyjechać na praktyki do Niemiec, a w planach jest też Hiszpania.

- To przede wszystkim podniesienie kwalifikacji i kompetencji językowych, a także szansa dla uczniów na znalezienie dobrej pracy również za granicą – informuje Renata Pawełkiewicz wice. dyr. Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach

Szkoła stawia na naukę zawodu w praktyce od mistrzów w branży. Zakład Doskonalenia Zawodowego podpisał porozumienie o współpracy z Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni.

- Zależy nam by upowszechniać te zawody gastronomiczne, bo widzimy, że absolwenci znajdują zatrudnienie – mówi Zbigniew Ciupiński dyr. Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach

- Jest bardzo duże zapotrzebowanie na pracowników, a najlepszy pracownik to taki, którego sami wykształcimy - mówi Rafał Korus z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach kształci  młodzież i dorosłych w ponad 90 zawodach i specjalnościach. Szkolę ukończyło blisko 40 tysięcy absolwentów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama