Rozwiązywanie zagadek, odnajdywanie obrazków pośród sklepowych półek i próbowanie różnych, często nieznanych produktów – między innymi właśnie w taki sposób dzieci uczyły się czym kierować się robiąc zakupy.
- Jest to doskonała praktyka, poznawanie nowych smaków, co jest zdrowe, a co nie, a przez to uczy się prawidłowego żywienia – wyjaśnia Anna Adamczyk ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Jędrzejowie.
„Od uprawy do potrawy” to innowacyjny projekt, w którym dzieci podróżując po sklepie z wózkiem odbywają wycieczkę edukacyjną dowiadując się o poszczególnych produktach. Od warzyw przez owoce, bakalie, przyprawy, kasze, mąki, po nabiał i pieczywo.
Dzieciom ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Władysława Broniewskiego w Jędrzejowie nauka poza murami szkoły bardzo się podobała.
- Mogliśmy spróbować różnych rzeczy, dowiedzieć się czegoś na temat owoców, warzyw, bakalii – mówią dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Jędrzejowie.
Wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat sprawi, że dzieci, jako dorośli będą zwracać większą uwagę na to co jedzą i dzięki temu istnieje duże prawdopodobieństwo, że popularne w ostatnim czasie fast foody będą tylko dodatkiem, a nie podstawą naszej diety.
Napisz komentarz
Komentarze