Konkurs na najsmaczniejszą potrawę w powiecie kieleckim odbył się już po raz dziewiąty. Tradycja ta na stałe wpisała się w kalendarz imprez ludowych w naszym regionie. Na rynek w Pierzchnicy przybyły łącznie zespoły z 17 gmin powiatu kieleckiego, które przygotowały 24 potrawy.
- W tegorocznej edycji bohaterami głównymi są: kapusta i ziemniaki, czyli te tradycyjne, naturalne składniki, które przez lata były na stołach mieszkańców – powiedział Stanisław Strąk, wójt gminy Pierzchnica.
- Przede wszystkim chcemy promować te tradycyjne potrawy. Powiat kielecki jest różnorodny jeżeli chodzi o jego kulturowość i tradycje - dodał Michał Godowski, starosta powiatu kieleckiego.
W konkursie, jak co roku wzięły udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych, a także mieszkańcy powiatu kieleckiego. Panie przygotowały potrawy tradycyjne, takie, których dziś trudno się doszukać w codziennym menu.
Jury miało twardy orzech do zgryzienia, by spośród tylu potraw wybrać jedną, zwycięską. W ocenie potraw brało kilka rzeczy pod uwagę.
- Pochodzenie receptury, wygląd dania, estetyka i forma podania i przede wszystkim smak - powiedział Mirosław Ciołak, juror.
Najlepszą potrawą okazała się Parzybroda Elżbiety Osman, która prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Dalego od szosy".
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Sitkówka – Nowiny za potrawę Parzoki, a trzecie – Koło Gospodyń Wiejskich Brudzowianki z gminy Morawica za ziemniaczaną zapiekankę.
Konkursowi towarzyszył również XIII Przegląd Kapel Ludowych.
Napisz komentarz
Komentarze