Wybierali najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego
Konkurs na najsmaczniejszą potrawę w powiecie kieleckim odbył się już po raz dziewiąty. Tradycja ta na stałe wpisała się w kalendarz imprez ludowych w naszym regionie. Na rynek w Pierzchnicy przybyły łącznie zespoły z 17 gmin powiatu kieleckiego, które przygotowały 24 potrawy. - Bohaterem głównym potraw tym razem był ziemniak i kapusta – powiedział Stanisław Strąk, wójt gminy Pierzchnica.
W konkursie, jak co roku wzięły udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych, a także mieszkańcy powiatu kieleckiego. - Celem konkursu jest przede wszystkim promocja regionalnej kuchni, czyli tej tradycyjnej i prostej – dodał starosta, Michał Godowski.
- Jury oceniając potrawy brało pod uwagę głównie smak i estetykę podawanych potraw. Ale także ważny jest pomysł i wykorzystanie produktów – zdradził Mirosław Ciołak, juror.
W zeszłym roku za najlepszą potrawę uznano naleśniki gryczane z wołowiną. Przygotowało je KGW z Woli Jachowej.
Konkursowi towarzyszył również XIII Przegląd Kapel Ludowych. Relacja z naszej wizyty w Pierzchnicy już po weekendzie.
- 03.07.2016 16:16
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze