Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni idealnie ukazuje, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu żyło się na znacznym obszarze naszego regionu. Dziś klimat tradycji staropolskiej można poczuć już tylko w takich miejscach jak to. Nieprzypadkowo właśnie Tokarnię wybrano do organizacji Jarmarku Agroturystycznego.
- Chcemy pokazać mieszczuchom, którzy nie widzą, że w najbliższym otoczeniu znajduje się coś ciekawego - powiedział Jacek Kowalczyk, dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim.
Podczas Jarmarku królowały ludowa muzyka i jedzenie. Zorganizowano również konkurs na najlepszą potrawę regionalną. Te przygotowywały Koła Gospodyń Wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne.
- Dla komisji do degustacji przygotowałyśmy ciastka ze skwarkami. To autentyczny i bardzo stary przepis mojej babci - powiedziała Krystyna Barycka, zespół Bolechowiczanie.
Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod hasłem „Smaki dzieciństwa”, czyli te smaki, które kojarzą się z odwiedzinami u babci i dziadka.
Jarmark z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Świadczy o tym liczba wystawców, jak i odwiedzających.
W naszym regionie jest około 400 gospodarstw agroturystycznych. Jak zaznacza dyrektor Kowalczyk – ten sektor turystyki wciąż się rozwija.
Napisz komentarz
Komentarze