W roli głównej w Buskich Potyczkach Kulinarnych wystąpił królewski karp z Ponidzia i twaróg prosto z Jędrzejowa. Na bazie lokalnych produktów uczniowie mieli z zadanie przygotować zwycięskie menu.
- Ja bym karpia połączył z czymś nietypowym, z czymś egzotycznym, może z mango, mamy wiosnę, więc może z lekkimi rześkimi sosami. N pewno połączyłbym z kaszami, bo my Polacy lubimy kaszę, a ona jest trochę zapomniana – powiedział Patryk Kotarba, szef kuchni w Hotelu Słoneczny Zdrój.
Hotel Słoneczny Zdrój już po raz kolejny zorganizował dla uczniów konkurs kulinarny z atrakcyjnymi nagrodami.
- Dlaczego angażujemy się? Chcemy wspierać naszych uczniów, naszą młodzież regionalną, aby dać im dobry start w przyszłości, żeby godnie promowali nasz region w całej Polsce i Europie – dodał Grzegorz Rąpel, dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój.
Po dwóch godzinach zmagań jury przystąpiło do degustacji. Ostatecznie wygrały Małgorzata Wójcik i Gabriela Sput z II klasy TGU w Busku-Zdroju.
- Jesteśmy bardzo szczęśliwe. Jury bardzo smakowała nasza potrawa. Nie spodziewałyśmy się wygranej – powiedziały dziewczyny.
- Dania były bardzo urozmaicone. Od deserów, które były robione na serach z Jędrzejowa na zimno i gorąco. Fajnie, że pojawił się karp, który jest u nas rybą nie szanowaną – dodał Maciej Kowalkowski, przewodniczący jury.
Drugie miejsce zajęły Martyna Basa i Monika Jankowska. Na podium znaleźli się również Dominika Korczak i Karol Wojtaś.
Napisz komentarz
Komentarze