Jak to się stało, że Restauracja Ponidzie w Busku-Zdroju znalazła się w gronie tysiąca restauracji na całym świecie, które tego wieczoru przygotowały wykwintną francuską kolację? Ambasada Francji za pośrednictwem francuskiego przewodnika kulinarnego przysłała zaproszenie do udziału w tego typu przedsięwzięciu. Załoga Restauracji Ponidzie przygotowała menu polsko-francuskie. Po czym stu szefów kuchni wyselekcjonowało najlepszych z najlepszych.
- Idea jest szczytna i zacna. Ponad 1500 szefów kuchni z całego świata bierze udział w tym przedsięwzięciu, propagując kulturę francuską, a jednocześnie kuchnię, która opiera się na minimalistycznym podejściu - powiedział Piotr Matusiak, kierownik gastronomii.
W menu znalazło się sześć wykwintnych dań, które w połączeniu z lokalnymi produktami zapewniły gościom nie lada kulinarną gratkę i bombę smakową. Te mistrzowskie potrawy przygotował wybitny szef kuchni, Patryk Kotarba.
Kolację przygotowało 12 kucharzy. To oni zadbali o kubki smakowe 30 przybyłych gości.
- Francuski wieczór został umilony przez Anię Hamelę. Pyszne francuskie dania, bardzo delikatne. Bardzo delikatna nuta. Wszystko zwieńczone pysznym deserem – powiedziała Anna Korczyńska-Wieloch, gość restauracji.
Swoją obecnością wszystkich gości zaszczyciła wybitna aktorka, Ewa Kasprzyk, która spędza swój wolny czas w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju. Aktorka podczas kolacji opiekowała się swoją suczką – Shakirą, która poza francusko-polskimi daniami była gwiazdą numer 1.
Wieczór uświetnił kameralny koncert polskiej wokalistki, Anny Hameli.
Zaraz po Wiadomościach zapraszamy Państwa na obszerną relację z francuskiej kolacji Good France.
RELACJA:
{vimeo}159968973{/vimeo}
Napisz komentarz
Komentarze