Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 września 2024 23:26
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Eko-świadomość eko-Polaków

Cheeseburger czy kanapka z ekologiczną sałatą i pomidorem? Wybór jest prosty, ale w praktyce nie tak oczywisty. Choć z roku na rok zapotrzebowanie na zdrową żywność wzrasta, to nasza eko-świadomość dopiero się kształtuje.

Od kilku lat świadomość naszego społeczeństwa na temat ekologii wciąż rośnie. Choć jeszcze dużo brakuje nam do praktykujących już sąsiadów z zachodniej granicy, to już segregujemy śmieci, chronimy przyrodę czy oszczędzamy wodę i energię. Mieszkańców naszego regionu zapytaliśmy,czy są eko.

- Segreguję papier, nakrętki, wszystko do osobnych worków i później wszystko to wyrzucam do osobnych kontenerów – powiedziała mieszkanka Kielc.

- Ja odczuwam różnicę gdy jem zupę w proszku, pić mi się chce, no nie jest to dobre – dodała inna mieszkanka regionu.

- Staram się, ale bez przesady. Nie do końca wierzę w tę zdrową żywność – powiedział mieszkaniec świętokrzyskiego.

Z ekologiczną żywnością jednak jesteśmy na bakier, lubimy ją, doceniamy za smak, ale na sklepowej półce wybieramy tę tańszą.

- Nie wiadomo skąd robi się taka cena. My mamy ceny 30% - 50% wyższe od konwencjonalnych, takie dostajemy na punktach skupu - powiedziała Elżbieta Juszczyk, gospodarstwo ekologiczne w Kostkach Małych.

Niestety produkty ekologiczne często są droższe od tych tradycyjnych, a to dlatego, że bardziej pracochłonna jest ich uprawa.

- Przede wszystkim część prac wykonuje się mechanicznie, ale znaczną część ręcznie, rodzinnie z motykami wychodzimy w pole, pielimy wszystko ręcznie – dodała pani Elżbieta.

Pani Elżbieta z Kostek Małych w swoim gospodarstwie zajmuje się ekologiczną uprawą kapusty, szpinaku, pietruszki czy truskawek. Żywność ekologiczna to taka, która uprawiana jest na terenach o czystych glebach, powietrzu i wodzie. W takich gospodarstwach przede wszystkim stosowane są ścisłe metody produkcji, na bieżąco kontrolowane, m.in przez Sanepid czy Agencję Restrukturyzacji.

- Próbki są pobierane po przekątnej przez całą długość pola – mówi Elżbieta Juszczyk.

Pani Elżbieta najlepiej wie, że warto jeść i warto zainwestować w ekologiczną żywność. Sama dba o to, aby jej produkty były najwyższej jakości.

- Te produkty ekologiczne są zdrowe, można je podawać bezpiecznie każdemu i dzieciom i starszym ludziom, nie zawierają żadnych środków chemicznych – dodała pani Elżbieta.

Ostateczny wybór oczywiście należy do nas. Nie zważając na eko-modę, tylko na własne zdrowie, warto się zastanowić, co będzie dla nas po prostu zdrowsze.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama