Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 października 2024 02:27
ZOBACZ:
Reklama

Mozaikę z łososia robią najlepszą w Polsce

Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zajęli pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski Szkół Gastronomicznych, które odbyły się 15 marca w Kielcach.
Mozaikę z łososia robią najlepszą w Polsce
Mozaikę z łososia robią najlepszą w Polsce

Do rywalizacji stanęło sześć drużyn, a ich zadaniem było przygotowanie dania bazującego na łososiu Supreme MOWI.

Zainteresowanie tymi mistrzostwami było bardzo duże. Ocenione zostało prawidłowe oczyszczenie ryby z łusek oraz ości, a także jej przyrządzenie i dobranie dodatków. Młodzi ludzie mieli na to dwie godziny. Gotowe dania i ich kunszt oceniło jury pod przewodnictwem Szefa Kurta Schellera.
W Mistrzostwach brały udział drużyny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Żywcu, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, Zespołu Szkół numer 7 w Tychach oraz Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Zwycięska drużyna - Adam Łodej i Iwo Nowacki- wykonała mozaikę z łososia otoczoną w pistacjach, do tego zapiekankę z ziemniaka, majonez z pietruszki i kopru, żel z pomarańczy oraz dziki brokuł gotowany w alkoholu z trawą cytrynową. Wszystko to uzupełniał sos chrzanowy. Uczniów przygotował do konkursu Andrzej Gad.

Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół numer 7 w Tychach, a trzecie uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Wyróżnienie trafiło do drużyny z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Wszystkim uczestnikom i ich opiekunom serdecznie gratulujemy.

Źródło: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama