Do konkursu stanęło sześć dwuosobowych zespołów, w tym reprezentacja gospodarzy, czyli Zespołu Szkół Samochodowo-Usługowych. Uczestników przywitali dyrektor szkoły Halina Sieczka oraz starosta Michał Jędrys, patron konkursu. Starosta mocno zachęcał młodych kucharzy, by doskonalili swoje umiejętności w sztuce kulinarnej, ponieważ obecnie jest to zajęcie bardzo na czasie. Kucharski fach, za sprawą telewizyjnych programów zyskał prestiż i jest dzisiaj jednym z najpopularniejszych. Cieszę się, że Zespół Szkół Samochodowo-Usługowych promuje ten kierunek kształcenia i zawód kucharza (zobacz wideo).
Konkursy kulinarne w Samochodówce to już tradycja. Po raz pierwszy jednak w konkursie wzięło udział kilka szkół. Po części oficjalnej rozpoczęła się rywalizacja. Uczestnicy mieli przygotować w ciągu trzech godzin m.in. kluski śląskie, żurek, zrazy oraz surówkę z kapusty czerwonej, a na deser naleśniki z owocami. Cały czas pracom młodych kucharzy przyglądała się komisja konkursowa w składzie: Marcin Parda – szef restauracji w Kombinacie Formy, Danuta Banaczek – właścicielka Hotelu „Promień” oraz Gabriela Król – właścicielka gospodarstwa agroturystycznego i radna powiatowa Anna Leżańska, która chwaliła wysoki poziom przygotowanych dań. Z Marcinem Pardą rozmawialiśmy o tym, jak zawód kucharza nabrał na znaczeniu w ostatnich latach (zobacz wideo).
Po trzech godzinach dania były gotowe i można było przystąpić do oceny. Komisja zwracała uwagę nie tylko na smak potrawy, ale również na estetykę podania i aranżację stołu. Najlepszy okazał się Zespół Szkół Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Na drugim miejscu uplasowała się ekipa z Zespołu Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku w składzie Iwona Ślęzak i Patrycja Sroka. Trzecie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Nr 1 w Ostrowcu Świętokrzyskim. Zwycięzcom wręczono nagrody ufundowane przez gospodarza konkursu, czyli Zespół Szkół Samochodowo-Usługowych oraz Starostwo Powiatowe i Kombinat Formy. Ten ostatni zorganizuje dla zwycięzców praktyki kucharskie z udziałem szefa restauracji Marcina Pardy.
Napisz komentarz
Komentarze