Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 5 października 2024 13:14
ZOBACZ:
Reklama

Goście Parku Etnograficznego próbowali smaków jesieni

„Smaki Jesieni” zagościły w niedzielę w Tokarni. Odwiedzający Park Etnograficzny mogli skosztować pysznego jedzenia. Oprócz regionalnych przysmaków były też warsztaty i pokazy obrzędowe. Na scenie zaprezentowały się ludowe kapele.

Swoje potrawy, produkty lokalne oraz rękodzieło zaprezentowali liczni wystawcy. Smaków jesieni mieli okazje spróbować goście Parku Etnograficznego w Tokarni. W niedzielę odbyła się tam impreza przybliżająca staropolską kuchnie i tradycję regionu świętokrzyskiego.

Chętni uczestniczyli w warsztatach z wykonywania jesiennych bukietów. Kiszenie kapusty, przędzenie na przęślicy i darcie pierza. W Zagrodzie ze Ślęzan Koła Gospodyń Wiejskich zorganizowały warsztaty.

Turyści dopisali, pogoda też. Odwiedzający skansen przenieśli się w czasy dawnej wsi i zobaczyli jakie czynności wykonywali jej ówcześni mieszkańcy w okresie jesienno-zimowym. W ogniskach piekły się ziemniaki. Przewidziano również degustacje podpłomyków.

Ponadto podczas wydarzenia odbył się “Benefis 50-lecia twórczości Edwarda Goli oraz 10 – leci jego Kapeli”. Na scenie wystąpiły zespoły ludowe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama