Swoje potrawy, produkty lokalne oraz rękodzieło zaprezentowali liczni wystawcy. Smaków jesieni mieli okazje spróbować goście Parku Etnograficznego w Tokarni. W niedzielę odbyła się tam impreza przybliżająca staropolską kuchnie i tradycję regionu świętokrzyskiego.
Chętni uczestniczyli w warsztatach z wykonywania jesiennych bukietów. Kiszenie kapusty, przędzenie na przęślicy i darcie pierza. W Zagrodzie ze Ślęzan Koła Gospodyń Wiejskich zorganizowały warsztaty.
Turyści dopisali, pogoda też. Odwiedzający skansen przenieśli się w czasy dawnej wsi i zobaczyli jakie czynności wykonywali jej ówcześni mieszkańcy w okresie jesienno-zimowym. W ogniskach piekły się ziemniaki. Przewidziano również degustacje podpłomyków.
Ponadto podczas wydarzenia odbył się “Benefis 50-lecia twórczości Edwarda Goli oraz 10 – leci jego Kapeli”. Na scenie wystąpiły zespoły ludowe.
Napisz komentarz
Komentarze