Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 7 października 2024 18:34
ZOBACZ:
Reklama

W Tokarni było pysznie i na ludową nutę. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Było pysznie i na ludową nutę. W niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się finał wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Goście mogli spróbować lokalnych przysmaków na bazie starych receptur. O zwycięstwo walczyły 34 produkty, przygotowane przez osoby prywatne, koła gospodyń wiejskich i producentów – członków Sieci.

W niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni rozstrzygnięto 21. edycję wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

Przedmiotem konkursu były lokalne produkty żywnościowe, o dobrej renomie, smaku, najwyższej jakości, wytwarzane metodami tradycyjnymi, przy wykorzystaniu lokalnych surowców, według starych receptur, posiadające tradycyjną nazwę.

Wśród wystawców, którzy prezentowali swoje wyroby w Tokarni, znaleźli się finaliści i zwycięzcy poprzednich edycji konkursu, członkowie Siedzi Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Do konkursu zakwalifikowane zostały 34 produkty, przygotowane przez osoby prywatne, koła gospodyń wiejskich i producentów – członków Sieci.

Imprezie towarzyszył kiermasz żywności. Oprócz prezentacji kulinarnych były także popisy muzyczne i wokalne w wykonaniu zespołów folklorystycznych i kapel.

Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama