W niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni rozstrzygnięto 21. edycję wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
Przedmiotem konkursu były lokalne produkty żywnościowe, o dobrej renomie, smaku, najwyższej jakości, wytwarzane metodami tradycyjnymi, przy wykorzystaniu lokalnych surowców, według starych receptur, posiadające tradycyjną nazwę.
Wśród wystawców, którzy prezentowali swoje wyroby w Tokarni, znaleźli się finaliści i zwycięzcy poprzednich edycji konkursu, członkowie Siedzi Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Do konkursu zakwalifikowane zostały 34 produkty, przygotowane przez osoby prywatne, koła gospodyń wiejskich i producentów – członków Sieci.
Imprezie towarzyszył kiermasz żywności. Oprócz prezentacji kulinarnych były także popisy muzyczne i wokalne w wykonaniu zespołów folklorystycznych i kapel.
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Napisz komentarz
Komentarze