Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 13 października 2024 16:26
Reklama

Jedzenie bazylii może zapobiegać zmianom w mózgu związanym z demencją

Naturalnie występujący w bazylii związek o nazwie fenchol pomaga usuwać z mózgu nadmiar beta-amyloidu związanego z chorobą Alzheimera – informuje pismo „Frontiers in Aging Neuroscience”.
Jedzenie bazylii może zapobiegać zmianom w mózgu związanym z demencją
Jedzenie bazylii może zapobiegać zmianom w mózgu związanym z demencją

Autor: PAP

Coraz więcej dowodów świadczy o tym, że na zdrowie mózgu istotny wpływ mają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, produkowane przez korzystne bakterie znajdujące się w naszych jelitach oraz stanowiące główne źródło pożywienia komórek układu pokarmowego. U osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi lub demencją poziom tych kwasów jest często wyraźnie niższy.

Powstałe w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe podróżują z krwią do mózgu, gdzie wiążą się z receptorem FFAR2 znajdującym się na powierzchni komórek nerwowych i aktywują go. „Nasze badania wykazały, że stymulacja FFAR2 przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomaga chronić komórki nerwowe przed toksycznym kumulowaniem się beta-amyloidu, związanego z chorobą Alzheimera” – mówi autor analizy, dr Hariom Yadav z Uniwersytetu Południowej Florydy, autor analizy.

Badacze ustalili, że zablokowanie receptora FFAR2 przyczyniało się do patologicznego nagromadzenia beta-amyloidu, który powoduje neurotoksyczność. Następnie przetestowano ponad 144 tys. naturalnie występujących związków, by znaleźć te, które mogłyby odzwierciedlać pozytywne działanie SCFA. Najsilniejszy okazał się fenchol, który wiązał się z receptorem FFAR2 i stymulował jego pracę. Związek ten redukował nadmiar beta-amyloidu i zapobiegał obumieraniu neuronów.

„Zidentyfikowanie naturalnego związku stanowiącego alternatywę dla krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest ważne, gdyż najczęściej są one konsumowane przez komórki organizmu zanim trafią z krwią do mózgu” – tłumaczy dr Yadav. Naukowcy zamierzają kontynuować swoje badania. Chcą porównać skuteczność fencholu spożywanego w bazylii oraz w formie wyizolowanej.

(PAP Life)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama