Olejarnia Zagłoby z Mikułowic zaprezentowała wybór własnym olejów, Sad Danków z Dankowa Dużego pokazał swoje przetwory owocowe, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa przywiozła rozpoznawaną i cenioną przez konsumentów krówkę opatowską, Stowarzyszenie DROŻANIE z Drożejowic pokazało przetwory warzywne, PURPLE VALLEY Sp. z o.o. z Szydłowa wystawiło na stoisku śliwkę szydłowską w czekoladzie, Pasieka Dobra Pszczoła z Małyszyna Dolnego pokazała znakomite świętokrzyskie miody.
W tym roku prestiżową nagrodę – Perłę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” otrzymali:
Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk, Klonów pow. skarżyski
Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt, Łążek pow. sandomierski
Pan Paweł – piwo z Kurozwęk – Aurore Strapart Browar Kurozwęki, pow. staszowski
Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Agnieszka Wierzbicka – Baxter PURPLE VALLEY Sp.z o.o. Szydłów, pow. staszowski
Perła to nagroda, przyznawana w ramach ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie oraz potrawę regionalną i tradycyjną. Organizacją przedsięwzięcia zajmuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Punktem kulminacyjnym targów był finał konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Nagrodzeni zostali wystawcy, których produkty istotnie wyróżniają się na tle innych pod kątem jakości, walorów smakowych i poszanowania tradycyjnych receptur.
Złoty medal z naszego województwa otrzymał miód ze spadzi iglastej z pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie. Pasieka wędrowna „Dobra Pszczoła” produkuje miody od dziewięciu lat. W ofercie gospodarstwa są między innymi miody lipowy, spadziowy, wrzosowy, klonowy, wielokwiatowy, faceliowy, nawłociowy. Właścicielami pasieki ”Dobra Pszczoła” są Rafał i Małgorzata Zacharscy.
Napisz komentarz
Komentarze