Do konkursu wpłynęło 330 opisów z całego kraju, wśród nich znalazły się przepisy KGW: Przybyszowy, Smyków, Sworzyce, Stanowiska, Bębnów, a także KGW „Integracja – Nalewajków – Wyrębów - Górniki”, z których jury wyłoniło po trzech laureatów, w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych.
O zwycięstwie zdecydowała liczba punktów przyznanych w ocenie Jury, w poszczególnych rankingach:
1. Kiszonki z warzyw i owoców,
2. Zupy,
3. Potrawy jarskie,
4. Potrawy z drobiu i ryb,
5. Potrawy świąteczne.
Zwycięzcą I Kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” i zajęcie I miejsca, zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków. Nagrodą główną w tej kategorii, oprócz dyplomu jest nagroda pieniężna w wysokości 1 000 zł.
W II Kategorii „Zupy”, swoje przepisy zaprezentowało kilka KGW. Poszczególne koła zajęły miejsca: Sworzyce - 16, Smyków - 26, Stanowiska - 71 oraz Bębnów - 79.
W III kategorii „ Potrawy jarskie”, 26 miejsce zajęło KGW „Integracja - Nalewajków, Wyrębów, Górniki” z przepisem na faszerowane ziemniaki.
12 miejsce w kategorii V „Potrawy świąteczne”, zdobyło KGW w Smykowie z przepisem na barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów.
- Serdecznie gratuluję KGW w Przybyszowach oraz pozostałym kołom naszego powiatu, które wzięły udział w konkursie. Cieszę się tym bardziej, że społeczność KGW, mimo trudnej sytuacji związanej z pandemią, silnie aktywizuje się poprzez udział w wielu projektach, czy właśnie poprzez udział w konkursach, nie tylko organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Końskich, ale korzystając z propozycji na terenie całego kraju. Jest to jednocześnie promocja naszego powiatu i tradycji regionu. Życzę wszystkim kołom sukcesów, inspiracji i wielu inicjatyw, które pozwalają przetrwać ten ciężki czas - zaznacza Starosta Konecki Grzegorz Piec.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Końskich, Mariusz Słowiński, Galeria - KGW Przybyszowy
Napisz komentarz
Komentarze