Wydarzenie rozpoczął III Bieg Rolnika, którego trasę wytyczono przez powiat konecki malowniczymi terenami przy zbiorniku wodnym w Maleńcu. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale.
W tegorocznej edycji Kuźnic Koneckich nie zabrakło kulinarnych doznań. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały pierogi, wszystko po to by poddać je pod ocenie jury.
21. Kuźnice Koncekie to też powrót do przeszłości, czyli między innymi pokazy przekuwania wytopionego żelaza.
Jedną z atrakcji tegorocznej edycji kuźnic było stanowisko Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach. Maciej Szlęzak przedstawiał wytop żelaza tradycyjną metodą w piecu kotlinkowym, w tak zwanej dymarce.
Wydarzenie uświetniły występy kapel ludowych.
Impreza odbyła się we wrześniu, czyli dwa miesiące później niż zwykle ze względu na pandemię koronawirusa.
Napisz komentarz
Komentarze