Przez długi czas zapomniana, od kilku lat przeżywa renesans. Mowa o gęsinie, po którą coraz częściej i chętniej sięgamy. Co ciekawe, świętokrzyska kuchnia bogata jest w potrawy, w których wykorzystuje się to właśnie mięso. Nieprzypadkowo, jedna z najpopularniejszych ras, nosi nazwę gęś kielecka.
W niedzielę w Rakowie odbyła się druga już edycja wojewódzkiego konkursu na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny. Wzięły w nim udział reprezentacje powiatów województwa świętokrzyskiego. Można było spotkać m.in. gęś przyprawioną na słodko. Na innych stołach można było znaleźć mięso przygotowane z pikantnymi przyprawami, na kapuście, a także gęś obtoczoną w ziołach.
Jurorzy długo debatowali nad najsmaczniejszą potrawą. Ostatecznie zwyciężyła „Gęś na czerwonej kapuście” przygotowana przez KGW z Wólki Bałtowskiej. Na podium znalazły się też panie z KGW Wysoczanki i ich „Gęś mamusi” oraz KGW Uściszowice z „Gąską śliwką pachnącą”.
Więcej w materiale filmowym.
Napisz komentarz
Komentarze