Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 19:31
Reklama

Gęś kielecka królowała w Rakowie

Świętokrzyska kuchnia bogata jest potrawy z gęsi. Można było się o tym przekonać podczas ostatniej edycji konkurs kulinarnego Smaki Gęsiny.

Przez długi czas zapomniana, od kilku lat przeżywa renesans. Mowa o gęsinie, po którą coraz częściej i chętniej sięgamy. Co ciekawe, świętokrzyska kuchnia bogata jest w potrawy, w których wykorzystuje się to właśnie mięso. Nieprzypadkowo, jedna z najpopularniejszych ras, nosi nazwę gęś kielecka.

W niedzielę w Rakowie odbyła się druga już edycja wojewódzkiego konkursu na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny. Wzięły w nim udział reprezentacje powiatów województwa świętokrzyskiego. Można było spotkać m.in. gęś przyprawioną na słodko. Na innych stołach można było znaleźć mięso przygotowane z pikantnymi przyprawami, na kapuście, a także gęś obtoczoną w ziołach.

Jurorzy długo debatowali nad najsmaczniejszą potrawą. Ostatecznie zwyciężyła „Gęś na czerwonej kapuście” przygotowana przez KGW z Wólki Bałtowskiej. Na podium znalazły się też panie z KGW Wysoczanki i ich „Gęś mamusi” oraz KGW Uściszowice z „Gąską śliwką pachnącą”.

Więcej w materiale filmowym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama