Można westchnąć z ulga i powiedzieć nareszcie. Długo oczekiwane Święto Kaszy w Suchedniowie doszło do skutku.
- Na tę imprezę czekali mieszkańcy Suchedniowa. Mimo niesprzyjającej pogody cały czas do Ośrodka Kultury przybywają mieszkańcy Suchedniowa, co dla nas jest jasna wskazówką, że impreza jest potrzebna w naszym mieście. Kto tu dzisiaj nie przyszedł niech żałuje – mówił burmistrz Suchedniowa Cezary Błach.
Atrakcji w suchedniowskiej „Kuźnicy” nie brakowało. Na scenie występowały zespoły ludowe. Publiczność do wspólnej zabawy porwał zespół Michniowianie. Swój warsztat wyrobów z gliny przywiózł do Suchedniowa Wiesław Rokita z Rędocina:
- Wyroby z gliny, to wieloletnia tradycja w naszej rodzinie. Wyrabiam miseczki i dzbanuszki, które mogą być używane w każdej kuchni.
Prawdziwą furorę wśród odwiedzających suchedniowską „Kuźnicę” zrobiły smaczne pierogi. Podczas I Suchedniowskiego Święta Kaszy odbył się konkurs kulinarny. Wszystkie potrawy były z kaszy. Jury orzekło, że najsmaczniejszą potrawą było Kaszotto borowikowe z marynowaną polędwiczką na sosie bazylowym" przygotowane przez restaurację Stary Młyn.
Drugie miejsce przyznano Jolancie Staniszewskiej za „ Kotlety Joli”, a trzecie miejsce zajęła potrawa przygotowana przez KGW w Mostkach „Kaszanowskie pierdoły, czyli pikantne kotlety z kaszy". Impreza współfinansowana była przez Narodowe Centrum Kultury i Starostwo Powiatowe w Skarżysku Kamiennej.
Napisz komentarz
Komentarze