Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 6 października 2024 18:27
ZOBACZ:
Reklama

Koszyczki już na świątecznym stole

Od wczesnych godzin porannych we wszystkich kościołach w Skarżysku wierni z ubranymi koszyczkami podążali do świątyń. Tradycyjnie w każdym koszyku powinny się znaleźć: sól, mięso, chleb i przede wszystkim jajko, które w wierze chrześcijańskiej symbolizuje nowe życie.

Odwiedziliśmy kościół Najświętszego Serca Jezusowego, w którym pokarm do święcenia przynosili mieszkańcy osiedla Odrodzenie. 

Skąd wziął się zwyczaj święcenia pokarmów? Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku; z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. I właśnie około XII wieku zwyczaj ten przywędrował do Polski. Potwierdzają to źródła z przełomu XIII i XIV wieku.

Obrzęd ujednoliciła reforma potrydencka w 1614 (w Polsce obowiązująca od roku 1631, wg rytuału piotrkowskiego).

Dawno temu pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem.

W późniejszym czasie pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W XVIII wieku święcenie przeniesiono do świątyń.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama