Szlak Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to projekt, który miał na celu wyselekcjonowanie miejsc w województwie świętokrzyskim, w których możemy zjeść i kupić prawdziwe jedzenie ekologiczne. Jak się okazuje, żeby znaleźć się na takim szlaku, trzeba spełnić wiele rygorystycznych wymagań.
- Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków składa się z podmiotów, które oferują kuchnię i produkty tradycyjne. Jest to bardzo wyselekcjonowana grupa produktów –podkreśla Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Po raz pierwszy w zestawieniu Świętokrzyskiej Kuźni Smaków znalazły się restauracje. Są to lokale, w których bez obawy możemy zjeść regionalne, ekologiczne danie. Niestety takich restauracji w regionie jest bardzo mało. Dlaczego? Wymogi są bardzo rygorystyczne. Dość powiedzieć, że:
- Na dzisiaj mamy 34 podmioty. 21 podmiotów, to są działalności, które mają w swojej produkcji tradycyjne regionalne produkty oraz 13 restauracji – wyjaśnia Teresa Wąsik.
Temat Szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaków jest stosunkowo świeży. Więcej informacji można zdobyć na stronie www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl.
Zachęcamy Państwa do odwiedzenia miejsc, które znalazły się na szlaku. Gwarantujemy, że oprócz pięknych miejsc, do których Państwo traficie szukając wspaniałej świętokrzyskiej kuchni, to potrawy, których będzie można spróbować i zakupić na długo pozostaną w pamięci.
Napisz komentarz
Komentarze