Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 7 października 2024 21:29
ZOBACZ:
Reklama

Kreatywni kucharze w konkursie Master Chef

Bez wątpienia w Polsce zapanowała moda na gotowanie. W mediach programy kulinarne biją rekordy popularności. Dziś gotują już wszyscy, niezależnie od wieku. Najlepszych młodych kucharzy wyłonił również Zakład Doskonalenia Zawodowego w konkursie „Master Chef. Kreatywny Młody Kucharz”. Bohaterem głównym na talerzu tym razem było mięso mielone.

Konkurs „Master Chef. Kreatywny Młody Kucharz” był jednym z wielu, jakie organizuje ZDZ. W sumie w rywalizacji wzięło udział 23. młodych kucharzy z klas gastronomicznych Technikum Zawodowego i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Zmagania kulinarne składały się z dwóch etapów.

- Pierwszy etap polega na rozpoznaniu w ciągu dwóch minut przyprawy. 8 najlepszych uczniów przechodzi do finału drugiego, czyli gotowania - powiedziała Agnieszka Janus, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań młodych adeptów sztuki kulinarnej. Korzyścią z udziału w takim przedsięwzięciu jest wszechstronny rozwój oraz poznanie nowoczesnych trendów kulinarnych.

- Bardzo ładnie się to wkomponowuje również w przygotowanie do egzaminów zawodowych potwierdzających kwalifikacje zawodowe – dodał Zbigniew Ciupiński, dyrektor ZDZ w Kielcach. 

Osiem dwuosobowych zespołów walczyło o miano tych najlepszych. Do dyspozycji mieli oni dowolną ilość warzyw, owoców, serów i przypraw. Zanim jednak przystąpili do gotowania musieli ustalić, jaka potrawa zrobi największe wrażenie na jury.

- Przygotowujemy mielone w środku z cebulą podsmażaną i pieczarkami. Do tego sałatka wiosenna i ziemniaki z koperkiem - zdradzili Filip i Mateusz, uczestnicy konkursu.

- My przygotowujemy makaron z klopsikami i mozzarellą w sosie pomidorowym - powiedzieli Iza i Maciej, uczestnicy konkursu.

W jury konkursu zasiadło trzech szefów kuchni. To oni mieli za zadanie wyłonić zwycięzców i najlepszą potrawę, której głównym bohaterem tym razem było mięso mielone.

- Talerz z potrawą powinien być estetyczny, niewielki, ładnie podany, bez dużej ilości sosów, dodatków, tak żeby to nie przytłoczyło - dodał Rafał Korus, prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni.

Po 90 minutach gotowania nadeszła chwila prawdy. Zwycięzcą okazał się duet: Paulina Sobczyk i Michał Pająk, którzy przygotowali roladę nadziewaną pieczarkami i serem.

W nagrodę laureaci otrzymali wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny oraz staż pod okiem mistrzów kuchni w prestiżowym zakładzie pracy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama