Konkurs Na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego uwidocznił bogactwo i różnorodność tradycyjnych potraw regionu świętokrzyskiego. Każde Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentowało unikalne dania, często bazujące na lokalnych składnikach i recepturach.
Wśród uczestników wydarzenia byli m.in. burmistrz Bodzentyna Dominik Dudek i przedstawiciele lokalnych władz. Ich obecność podkreśliła wagę wydarzenia i wsparcie dla inicjatyw mających na celu rozwój lokalnej społeczności i promocję tradycji.
W gronie jurorów konkursowych znalazł się m.in. starosta powiatu kieleckiego Tomasz Pleban oraz szef kuchni w Hotelu Qubus w Kielcach - Seweryn Frąk. Byli pod wrażeniem bogactwa smaków i unikalnych kombinacji składników, które odzwierciedlały lokalne tradycje kulinarno-kulturowe.
Panie biorące udział w konkursie na najsmaczniejszą potrawę w Bodzentynie nie tylko wykazały się wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także zadbały o estetykę prezentacji swoich dań. Każda potrawa została pieczołowicie przygotowana i pięknie udekorowana.
Jury przyznało zwycięstwo dla Koła Gospodyń Wiejskich "Dary Lasu", które zaprezentowało potrawę niezwykle wybitną i wyróżniającą się na tle innych uczestników. Ich danie, pierogi ze śliwką wędzoną, zaskoczyły smakiem a także kreatywnym podejściem do tradycyjnej receptury.
Na imprezie pojawili się także przedstawiciele Powiatowego Urzędu Pracy w Kielcach, przybliżając aktualną ofertę zatrudnienia.
Wydarzenie spotkało się z dużym zadowoleniem władz samorządowych, jak i mieszkańców. Uczestnicy chętnie kosztowali potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, zachwycać się bogactwem ich smaku.
Napisz komentarz
Komentarze