Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 00:09
Reklama

„Z pasją nadziane”

W Bodzentynie na „Małej Targowicy” zorganizowano XVII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Najlepsze okazało się KGW „Dary Lasu” z Zagnańska.
„Z pasją nadziane”
KGW "DARY LASU"

Autor: Anna Bębenek

31 podmiotów z 11 gmin, w tym Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Kluby Seniora i osoby indywidualne, zaprezentowało potrawy „z pasją nadziane”, dając jury trudne zadanie do wyłonienia zwycięzców. Przewodniczącym komisji konkursowej był szef kuchni hotelu Qubus w Kielcach, Seweryn Frąk.

Walory smakowe, estetyka, forma podania, tradycje i pochodzenie dań to kryteria oceny, na jakie zwracano szczególną uwagę. Po skosztowaniu potraw i długich obradach, jury przyznano następujące nagrody:


Wyróżnienia:

Stowarzyszenie Wilków - Nasz Dom - comber jagnięcy z duszonym borowikiem   

Stowarzyszenie „Świętokrzyskie Tkaczki” - pączki tkaczki   

KGW we Wzdole Starej Wsi „Wzdolskie Kołowrotki” - plindze nadziane polem i lasem

KGW w Fanisławicach - polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami

KGW Wola Jachowa - udka nadziewane boczkiem zawijane

Stowarzyszenie „Świętokrzyskie Jodły” - włóczykije na leśnej perzynie

KGW Chełmowianie - fantazyjne naleśniki

KGW ze Strawczynka - kule zapiekane po strawczynecku

KGW Aktywna Brynica - gołąbki cebulowe

KGW Śwarne Kakonianki - dziki gołąbki


Miejsca na podium:

III Miejsce - KGW „Ostojanki” - babcine knedle ze śliwką


II Miejsce - KGW „Katarzynianki” - pierogi z boczniakami


I Miejsce - KGW „Dary Lasu” - pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo miodową


Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.


 


 

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama