31 podmiotów z 11 gmin, w tym Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Kluby Seniora i osoby indywidualne, zaprezentowało potrawy „z pasją nadziane”, dając jury trudne zadanie do wyłonienia zwycięzców. Przewodniczącym komisji konkursowej był szef kuchni hotelu Qubus w Kielcach, Seweryn Frąk.
Walory smakowe, estetyka, forma podania, tradycje i pochodzenie dań to kryteria oceny, na jakie zwracano szczególną uwagę. Po skosztowaniu potraw i długich obradach, jury przyznano następujące nagrody:
Wyróżnienia:
Stowarzyszenie Wilków - Nasz Dom - comber jagnięcy z duszonym borowikiem
Stowarzyszenie „Świętokrzyskie Tkaczki” - pączki tkaczki
KGW we Wzdole Starej Wsi „Wzdolskie Kołowrotki” - plindze nadziane polem i lasem
KGW w Fanisławicach - polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami
KGW Wola Jachowa - udka nadziewane boczkiem zawijane
Stowarzyszenie „Świętokrzyskie Jodły” - włóczykije na leśnej perzynie
KGW Chełmowianie - fantazyjne naleśniki
KGW ze Strawczynka - kule zapiekane po strawczynecku
KGW Aktywna Brynica - gołąbki cebulowe
KGW Śwarne Kakonianki - dziki gołąbki
Miejsca na podium:
III Miejsce - KGW „Ostojanki” - babcine knedle ze śliwką
II Miejsce - KGW „Katarzynianki” - pierogi z boczniakami
I Miejsce - KGW „Dary Lasu” - pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo miodową
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Napisz komentarz
Komentarze