Było pysznie, kolorowo i głośno. Ponad 150 wystawców na 6. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. Dwudniowa impreza rozpoczęła się w 1 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni. Regionalne jedzenie, muzyka ludowa i konkursy. Wydarzenie przyciągnęło tłumy mieszkańców i turystów.
Do Tokarni jak co roku przyjechali członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z regionalnych kuchni.
Do wszystkich stoisk ustawiały się spore kolejki. Zainteresowanie gości przekroczyło oczekiwania gospodyń, które w szybkim tempie wyprzedały swoje specjały. Barszcz ukraiński i tradycyjne pierożki. Podczas tej edycji można było spróbować także potraw naszych wschodnich sąsiadów.
Pierwsza duża impreza plenerowa. Sezon w Parku Etnograficznym wystartował z przytupem. Na scenie występy zespół folklorystycznych, a pod sceną dobra zabawa taneczna. Pogoda dopisała i pozwoli zarówno na zwiedzanie skansenu jak i na odpoczynek.
Ponadto w kiermaszu uczestniczyli producenci miodów, owoców, wędlin, słodyczy czy serów. Nie brakowało również rękodzieła.
Wydarzeniami towarzyszącymi były warsztaty z wyrabiania domowego makaronu i wypiek podpłomyków.
Napisz komentarz
Komentarze