Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 8 października 2024 18:49
Reklama

Święto pysznego jedzenia w Tokarni przyciągnęło tłum turystów

Regionalne potrawy, występy zespołów ludowych i konkursy równa się tłumy mieszkańców i turystów na Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. Święto pysznego jedzenia rozpoczęło się w niedzielę w Tokarni. Impreza potrwa do poniedziałku.
Święto pysznego jedzenia w Tokarni przyciągnęło tłum turystów
Święto pysznego jedzenia w Tokarni przyciągnęło tłum turystów

Ponad 150 wystawców na 6. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. Impreza rozpoczęła się w niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni i potrwa do poniedziałku (w godzinach od 11 do 18). Regionalne jedzenie, ludowa muzyka i konkursy. Wydarzenie przyciągnęło tłumy mieszkańców i turystów.

Do Tokarni jak co roku przyjechali członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni.

Podczas tej edycji można spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. W kiermaszu biorą udział producenci miodów, owoców, wędlin, słodyczy czy serów. Nie brakuje również rękodzieła i występów zespołów ludowych.

Wydarzeniami towarzyszącymi były warsztaty z wyrabiania domowego makaronu i wypiek podpłomyków (Chałupa ze Złotnik, również 2 maja 2022 r., godz. 12.00-16.00).

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama