Ponad 150 wystawców na 6. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. Impreza rozpoczęła się w niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni i potrwa do poniedziałku (w godzinach od 11 do 18). Regionalne jedzenie, ludowa muzyka i konkursy. Wydarzenie przyciągnęło tłumy mieszkańców i turystów.
Do Tokarni jak co roku przyjechali członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni.
Podczas tej edycji można spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. W kiermaszu biorą udział producenci miodów, owoców, wędlin, słodyczy czy serów. Nie brakuje również rękodzieła i występów zespołów ludowych.
Wydarzeniami towarzyszącymi były warsztaty z wyrabiania domowego makaronu i wypiek podpłomyków (Chałupa ze Złotnik, również 2 maja 2022 r., godz. 12.00-16.00).
Napisz komentarz
Komentarze