W wydarzeniu weźmie udział ponad 100 wystawców. Przyjadą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni.
W tym roku będzie można spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. W kiermaszu wezmą udział producenci regionalnych przysmaków (miody, owoce, wędliny, słodycze, sery) a także rękodzieła oraz niezwykłych przedmiotów wytwarzanych przez twórców ludowych.
Wydarzenia towarzyszące:
- warsztaty z wyrabiania domowego makaronu - Joanna Domagała / Maneż, 1 maja 2022 r., godz. 13.00-16.00
- wypiek podpłomyków - Ola Imosa / Chałupa ze Złotnik, 1-2 maja 2022 r., godz. 12.00-16.00
Ponadto w wydarzeniu weźmie udział Świętokrzyskie Centrum Onkologii. Placówka zaprasza na bezpłatne badania i konsultacje w godz. 11.00 -15.00 do cytobusa oraz namiotu ŚCO. Będzie można przebadać się pod kątem analizy składu ciała oraz wykonać pomiar tkanki tłuszczowej, odbyć konsultacje dietetyczne, zmierzyć ciśnienie tętnicze, nauczyć się samobadania piersi, poznać zagadnienia z zakresu profilaktyki raka piersi i raka szyjki macicy oraz wykonać bezpłatną cytologię.
Do Parku Etnograficznego w dniach 1-3 maja 2022 r. oraz we wszystkie niedziele dojedziesz LINIĄ T.
Napisz komentarz
Komentarze