Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 10 października 2024 00:19
Reklama

Młodzi kucharze stanęli do „Bitwy na smaki”

Na początek rozpoznawanie makaronów, następnie rozbiór kurczaka i przygotowanie elementu kulinarnego do oceny. Takiego zadania podjęli się uczniowie klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Młodzi kucharze rywalizowali w konkursie „Bitwa na smaki”.

Gotowanie to ich prawdziwa pasja. Do rywalizacji stanęli być może przyszli szefowie kuchni.

Pierwszy etap - rozpoznawanie makaronów. Z kolei druga część polegała na rozbiórce tuszki drobiowej i wykonaniu elementu kulinarnego. Ich zadaniem było przygotowanie pięciu dań restauracyjnych.

W roli głównej pierś z kurczaka marynowana w soku z pomarańczy i limonki.

W Zespole Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach zorganizowano konkurs dla uczniów klas gastronomicznych pod nazwą „Bitwa na smaki.”

Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęcenie ich do pogłębienia wiedzy na temat różnych technik gotowania. Dla młodzieży to także okazja do poszerzenia swoich zdolności i poznania nowoczesnych trendów żywieniowych.

W jury zasiedli członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Jaki jest przepis na sukces w tym fachu według mistrzów?

Zwycięzcy otrzymali sprzęt gastronomiczny i możliwość odbycia praktyki zawodowej w prestiżowym zakładzie pracy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama