Ekologiczne produkty mają zapewnić ochronę zdrowia człowieka i środowiska. Wzbogacają nasz organizm w substancje odżywcze, nie zatruwając go szkodliwymi substancjami. Żywność ekologiczną produkuje się metodami rolnictwa ekologicznego, a na poszczególnych etapach produkcji żywność jest badana przez specjalistów, którzy przyznają certyfikaty jakości.
Żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej rozpoznajemy po logo. W Unii Europejskiej obowiązuje tzw. euroliść. Liść ułożony z 11 białych gwiazdek na zielonym tle. Powinniśmy także zwracać uwagę na producenta i datę produkcji.
Produkty ekologiczne można znaleźć w specjalnych sklepach. Kosztują średnio 20-30% więcej niż zwykłe. Wszystkim tym, którzy nie mogą sobie na nie pozwolić, dietetycy radzą zróżnicowaną dietę pochodzącą z różnych źródeł, co może uchronić nas przed nagromadzeniem szkodliwych substancji.
Pamiętajmy, że określenie "żywność ekologiczna" bywa błędnie używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie to często tylko pusta nazwa stworzona do celów marketingowych.
Żywność ekologiczna - dlaczego warto po nią sięgać?
Coraz trudniej o zdrową żywność bez nawozów sztucznych, konserwantów i pestycydów oraz taką, której pochodzenia możemy być pewni. Na nieprzetworzone technologicznie produkty rośnie popyt na całym świecie. Jak rozpoznać ekologiczne produkty i dlaczego warto je spożywać?
- 04.03.2014 09:05
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze