Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 września 2024 19:19
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Żywność ekologiczna - dlaczego warto po nią sięgać?

Coraz trudniej o zdrową żywność bez nawozów sztucznych, konserwantów i pestycydów oraz taką, której pochodzenia możemy być pewni. Na nieprzetworzone technologicznie produkty rośnie popyt na całym świecie. Jak rozpoznać ekologiczne produkty i dlaczego warto je spożywać?

Ekologiczne produkty mają zapewnić ochronę zdrowia człowieka i środowiska. Wzbogacają nasz organizm w substancje odżywcze, nie zatruwając go szkodliwymi substancjami. Żywność ekologiczną produkuje się metodami rolnictwa ekologicznego, a na poszczególnych etapach produkcji żywność jest badana przez specjalistów, którzy przyznają certyfikaty jakości.

Żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej rozpoznajemy po logo. W Unii Europejskiej obowiązuje tzw. euroliść. Liść ułożony z 11 białych gwiazdek na zielonym tle. Powinniśmy także zwracać uwagę na producenta i datę produkcji.

Produkty ekologiczne można znaleźć w specjalnych sklepach. Kosztują średnio 20-30% więcej niż zwykłe. Wszystkim tym, którzy nie mogą sobie na nie pozwolić, dietetycy radzą zróżnicowaną dietę pochodzącą z różnych źródeł, co może uchronić nas przed nagromadzeniem szkodliwych substancji.

Pamiętajmy, że  określenie "żywność ekologiczna" bywa błędnie używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie to często tylko pusta nazwa stworzona do celów marketingowych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama