Celem przedsięwzięcia jest m.in. zgromadzenie informacji o oryginalnych potrawach charakterystycznych dla danego regionu, rozpowszechnianie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich czy możliwościach wykorzystania walorów regionalnych potraw w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii.
Konkurs skierowany jest m.in. do gospodarstw agroturystycznych, restauracji, lokali gastronomicznych, lokalnych stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, pasjonatów sztuki kulinarnej czy osób indywidualnych z powiatu kieleckiego. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie trzy przepisy.
Przepisy zebrane w drodze konkursu posłużą do opracowania i wydania książki kucharskiej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
Formularze można zgłaszać do 31 maja 2014 roku.
Napisz komentarz
Komentarze