Mieszkańcy Kielc od tego obowiązku się nie odżegnują i choćby trzeba było stać w kolejce, to o tradycję chętnie dbają. Najlepsze zdaniem wytrwałych są te z nadzieniem różanym. Wygląda na to że w ten wyjątkowy dzień zjadamy średnio dwa pączki. Kolejki ustawiają się przede wszystkim tam gdzie do receptury i składników przywiązuje się największą wagę.
- Żeby powstał idealny pączek, oponka czy faworki potrzebne są świeże jaja, odpowiedni zaczyn, dżem „domowej” roboty i wysokiej jakości tłuszcz - mówi Iwona Wójcik – Cukiernia Świat Słodyczy w Kielcach.
Przygotowanie tradycyjnych słodyczy na Tłusty Czwartek wymaga pracy, precyzji i doświadczenia. Żeby już od świtu klienci mogli zaopatrzyć się w pączki i inne desery odpowiednie dla Tłustego Czwartku w cukierni Świat Słodyczy w Kielcach przygotowania rozpoczynają się o trzeciej nad ranem. W kuchni praca trwać będzie przez cały dzień. Kalorie w takim dniu to raczej rzecz drugorzędna.
Pączków w tym dniu nie żałowali sobie także mieszkańcy Suchedniowa.
Zachęcamy do obejrzenia materiału wideo.
Napisz komentarz
Komentarze