Moda na żywność prosto od rolnika trwa. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu” od 17 lat promuje tradycyjne produkty i lokalnych wytwórców. Kiełbasy, sery, przetwory owocowo-warzywne czy miody stają się wizytówką i atrakcją turystyczną województwa świętokrzyskiego.
W tegorocznej edycji konkursy o miano smaku regionu rywalizować będzie 56 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Do finału zakwalifikowały się produkty o tradycyjnym składzie i nazwie, wytwarzane dawnymi metodami przy użyciu lokalnych surowców.
Zdrowe, regionalne produkty cieszą się coraz większą popularnością w całym kraju. Problemem jest wciąż słaba dostępność tej żywności na rynku. Polacy chętnie sięgają po lokalne produkty i doceniają ich unikatowy smak i wysoką jakość.
Urząd Marszałkowski zaprasza mieszkańców regionu w kulinarną podroż szlakiem lokalnych produktów. 18 czerwca o godzinie 11.00 w Parku Miejskim odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”. Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz tradycyjnej żywności i rękodzieła ludowego, a także występy folklorystyczne.
XVII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”
Smacznie i kolorowo zapowiada się najbliższa niedziela w Parku Miejskim w Kielcach. Po raz 17 nierozstrzygnięty zostanie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”. Tym razem w finale znalazło się 56 produktów. Imprezie towarzyszyć będą kiermasz tradycyjnej żywności i koncert muzyki ludowej.
- 12.06.2017 12:41
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze