Głównym celem festiwalu było zachęcanie do zdrowego stylu życia oraz podnoszenie świadomości mieszkańców naszego regionu w zakresie szeroko pojętej profilaktyki chorób nieuleczalnych oraz cywilizacyjnych.
- Tematem pierwszym, który poruszamy jest medyczna marihuana. Temat trudny i skomplikowany ale bardzo potrzebny – wyjaśnia Krzysztof Adamczyk, prezes stowarzyszenia „Czas na Kielce”.
Wśród wystawców dominowały Koła Gospodyń Wiejskich, które serwowały tradycyjne, lokalne potrawy. Nie brakowało także stoisk, które oferowały między innymi produkty na bazie konopi.
- Na naszym stoisku można nabyć zarówno oleje konopne, naturalne miody, mydła. Mamy też sporo naturalnych kosmetyków – wymienia Aleksandra Pawłowska, wystawca.
Imprezie towarzyszyły liczne prelekcje, m.in. wykład Doroty Pawłowskiej pt. "Pomoc natury w zagrożeniach zdrowotnych człowieka- suplementacja jako potrzeba czy konieczność?"
Kielecki Festiwal był też dobrą okazją do promowania lokalnych potraw regionalnych.
- Polskie, a przede wszystkim świętokrzyskie produkty trzeba promować. Jesteśmy tego zwolennikami, dlatego mamy wystawców z całego województwa – mówi Krzysztof Adamczyk.
Podczas Festiwalu trwała zbiórka produktów, które trafiły do Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Dyminach.
Napisz komentarz
Komentarze