Z brokułami, rodzynkami lub na bazie białego wina. Oryginalne przepisy na najsmaczniejszą zupę rybną przyprawiały o zawrót głowy, bo pomysłowość gospodyń nie zna granic. Do walki o najsmaczniejszą zupę rybną stanęło 8 zespołów. Każdy z nich ze swoją recepturą.
Festiwal Zupy Rybnej „Złota Rybka” powstał z inicjatywy Stowarzyszenia Wilków – Nasz Dom. Po raz pierwszy zorganizowano go w 2013 roku. I tak już zostało. W tym roku po raz czwarty gospodynie walczyły o najlepszy przepis na najsmaczniejszą zupę rybną.
- Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jest dużo osób chętnych - powiedział Dariusz Skiba, burmistrz Bodzentyna
Na przygotowanie zupy rybnej z pstrąga uczestnicy mieli dwie godziny i polowe warunki. W specjalnie przygotowanych kociołkach nad rozpalonym ogniskiem musieli przygotować wszystko, co było niezbędne, m.in. podsmażyć warzywa.
- Następnie jury smakuje każdą z zup i ocenia, która jest najsmaczniejsza i wyłaniamy laureata - dodała Maria Piskulak, prezes Stowarzyszenia Wilków- Nasz Dom.
Po dwóch godzinach gotowania i po ocenie jury ostatecznie zwyciężyła zupa rybna autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Michniowa. Drugie miejsce zajęły „Dąbrowianki”, a trzecie Stowarzyszenie Miejska Góra.
Podczas imprezy na scenie pojawiły się regionalne zespoły. Przy zalewie stanęły również stoiska Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z regionalnymi potrawami i przysmakami. Również dla najmłodszych organizatorzy przygotowali wiele atrakcji wraz z konkursami z nagrodami.
Napisz komentarz
Komentarze