- Koła gospodyń, zespoły, producenci mocno odwołują się do tradycji lokalnych – mówi marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas.
Wszyscy uczestnicy przywieźli ze sobą to, co najlepsze. Domowe, wyrabiane z naturalnych składników, świeże i smaczne, a przede wszystkim jednak wykonane nie z zagranicznych, a regionalnych produktów. Potrawy, miody, sery, wyroby mięsne – wszystko kusiło swoim wyglądem i niemożliwe było przejście obok nich obojętnie.
Promowanie wyrobów ziemi świętokrzyskiej to stawianie na lokalnych producentów i wspieranie ich przedsiębiorstw.
- Producenci współpracują z Makro Kielce, akurat ta sieć otworzyła się na produkty regionalne. Możemy tu kupić, to co nasze – dodaje marszałek.
Na rynku coraz więcej widać lokalnych produktów. Na tym jednak nie koniec, bo kolejne przedsiębiorstwa są już na etapie certyfikowania. Pojawienie się takich wyrobów w dużych marketach zdecydowanie w pozytywny sposób wpłynie na rozwój naszej świętokrzyskiej gospodarki.
Regionalne produkty górą!
Aż 52 regionalne produkty rywalizowały w tegorocznej XVI odsłonie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W niedzielę odbył się finał tego wydarzenia.
- 20.06.2016 12:07
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze