W tym roku w konkursie biorą udział 52 produkty łącznie w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Powinny być one wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców.
- Kategoria, która cieszy się największą popularnością to są produkty pochodzenia zwierzęcego i to jest podkategoria produkty i przetwory mięsne. Druga kategoria to są produkty zbożowe, a więc pieczywo i wyroby cukiernicze, najmniejszą kategorię stanowią ryby i przetwory z ryb - powiedziała Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konkurs ma charakter otwarty i mógł przystąpić do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego. Jednak warunek jest jeden, produkty muszą być najwyższej jakości, powinny posiadać stały, niezmienny skład i nazwę.
- Ten konkurs ma przede wszystkim promować, ale także pokazać nasz ogromny potencjał, który skupia się wokół produktu tradycyjnego - dodał Piotr Żołądek, członek zarządu województwa świętokrzyskiego.
Jak zaznaczają organizatorzy, konkurs sprzyja rozwojowi gospodarstw, które zdobywają laury i wyróżnienia. Często producenci ponownie biorą udział w konkursie, ze względu na dużą promocję ich produktów. Finałowi będzie towarzyszyć także wiele atrakcji.
- Podczas imprezy wystąpi 15 podmiotów, tj. zespołów pieśni i tańca, kapel i solistów najlepszych z województwa, głównie są to laureaci Buskich Spotkań z Folklorem – powiedział Alojzy Sobura z Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach.
Partnerem konkursu jest MAKRO Cash&Carry w Kielcach i właśnie na terenie tego marketu będzie organizowany finał konkursu. W hurtowni powstaje również specjalna hala do sprzedaży hurtowej produktów regionalnych. Na miejscu dostępnie są już produkty sześciu członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Finał rozpocznie się o godz. 11.00 i potrwa do 17.00.
Napisz komentarz
Komentarze